Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya Parlamentosu'nun Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun (EFSF) genişletilmesini onaylaması ve ABD'den gelen büyüme rakamlarının beklentilerin üzerinde çıkmasıyla gelişen piyasa hisseleri yükseldi. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi 1 haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.4 artışla 894.48 puana çıktı ve 21 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesine işaret etti. Brezilya'nın Bovespa Endeksi yüzde 0.2; Meksika'nın IPC Endeksi yüzde 0.7; Türkiye'deki İMKB 100 Endeksi yüzde 1.3 ve Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 2.7 yükseldi. Hindistan'ın gösterge endeksi yüzde 1.5 kazanç sağlarken, Çin Borsası yüzde 1.1 düştü.

Dün ABD Ticaret Bakanlığı'ndan açıklanan verilere göre ABD ekonomisi geçtiğimiz çeyrekte yüzde 1.3 değerlendi. Ekonomistlerin beklentisi ise ekonominin yüzde 1.2 büyüyeceği yönündeydi. Almanya'da parlamento dün Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun genişletilmesine onay verdi.

Gelişen piyasa hisselerinin gelişmiş ülkelerdeki ciddi bir resesyon riskini fiyatladığının altını çizen HSBC Holdings Plc'nin gelişen piyasalar stratejistlerinden John Lomax, ABD'de beklentinin üzerinde gelen rakamların ve Avrupalı liderlerin daha güçlü politikalar için harekete geçmesinin bu riskleri azalttığını belirtti.

MSCI Dünya Endeksi bu yıl yüzde 12 değer kaybederken, MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl yüzde 22 düşüşe işaret etti. Yunanistan'ın temerrüte düşeceğine ilişkin endişeler küresel hisse senetlerine ve emtiaya 2008'den bu yana en kötü çeyrek performanslarını sergiletiyor.