Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD endeks vadeli kontratları, bugün açıklanacak olan ABD işsizlik oranı verisinin yüzde 9'un üzerinde kalmaya devam etmesinin beklenmesi ile birlikte, aşağı yönde hareket etti. Bu hareket, New York Borsası açıldığında, Standrd & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'nin üç gün süren yükselişini tersine çevirebileceğini işaret ediyor.

DNA analizi ekipmanları üreticisi Illumina Inc., Deutsche Bank AG ve Piper Jaffray Cos. analistlerinin hissenin notunu düşürmelerinin ardından yüzde 26 değer kaybetti. Dünyanın ikinci en büyük iş dünyası yazılım üreticisi Oracle Corp., ABD hükümetine fazla fatura kestiği suçlamasında anlaşmaya gitme yolunu seçtiğini açıklamasının ardından değer kaybetti.

Aralık vadeli S&P 500 endeks kontratı yüzde 0.3 düşerek, New York saati ile 06:39'da 1,154.7 puana indi. Dow Jones endeks kontratı ise 26 puan ya da yüzde 0.2'lik kayıpla 11,020 puana indi.

Zürih'te TTN AG'den hedge fon yöneticisi Trung-Tin Nguyen, "Bugün açıklanacak olan ABD istihdam verileri piyasa için en önemli konu" dedi ve "Geri kalan sadece kuru gürüldü. Örneğin, politikacıların açıklamaları" yorumunda bulundu.

S&P 500 Endeksi, Avrupalı yetkililerin bölgedeki borç krizini önleme konusunda ilerleme sağlamakta olduğu beklentileri ile, son üç seansta yüzde 6 yükseldi ve 15 Ağustos'tan bu yana en hızlı üç günlük yükselişini gerçekleştirdi.

Bu yükselişe karşın, endeks bu hafta, Nisan ayında gördüğü bu yılın zirvesinden yüzde 20 aşağıda seyrederek ayı piyasasına girdi. Avrupa borç krizine yönelik endişeler, endeksi 3 Ekim'de son bir yılın en düşük seviyesine indirdi. Bu düşüşler sonucu, endeksin değerlemesi, tahmin edilen karlarının 12.02 katına indi ve 2009 yılından bu yana en ucuz değerleme seviyesine geriledi. Gösterge endeks bu haftayı yüzde 3'lük kazançla kapamaya yöneldi.