Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'nın en büyük 2 ekonomisinin küresel büyümeyi tehdit eden borç krizinden bankaları koruma sözü vermesi ile Çin'in sıkı para politikasını sürdüreceğine ilişkin spekülasyonların arasında kalan Asya Borsaları, kayıplar ve kazançlar arasında gidip geldi.

Dünyanın en büyük 2. cep telefonu üreticisi Samsung Electronics yüzde 2.3 yükseldi. Dünyanın en büyük ikinci maden şirketi Rio Tinto Group, emtia fiyatlarındaki tırmanışın etkisiyle yüzde 0.8 primlendi. Hafif metal üreticisi Aluminum Corp. of China Ltd. yüzde 6.5; China Overseas Land.&Investment, Çin'deki konut piyasasındaki zayıflığa ilişkin endişelerle yüzde 4.7 düştü.

Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi ufak bir değişiklik kaydederek 382.41 puandan işlem gördü. Endeks günün erken saatlerinde Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Avrupalı liderlerin bankaların yeterli sermayaye sahip olduğundan emin olmak için gereken her şeyi yapacaklarını açıklamasının sonrasında yüzde 0.8 değerlenmişti. Hang Seng Endeksi, açılışın ardından yüzde 0.3 yükseldi.

Avrupalıların borç krizini çözmek için her şeyi yapacaklarını söylediğini, ancak henüz bir detay verilmediğinin altını çizen AMP Capital Investors Ltd.'ın stratejistlerinden Nader Naeimi, Çin'de ise sıkı para politikalarına ve konut piyasasına yönelik endişelerin bulunduğunu belirtti.