Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Türkiye'deki katılım bankalar, yatırımcıların yavaşlayan büyümenin bankaların kredi gelirlerini olumsuz etkileyeceğine dair endişelerinin artmasıyla, diğer bankaların gerisinde kalıyor.

Türkiye'deki genel bankacılık endeksi 10 Ağustos'ta 20 aylık düşüklerinin yüzde 16 üzerinde seyrederken, Asya Katılım Bankası A.Ş. ve Albaraka Türk Katılım Bankası A.Ş. sırasıyla yüzde 10 ve yüzde 3.8 değerlendi. Kredi/varlık oranı Albaraka Türk için yüzde 77 ve Bank Asya için yüzde 76 olarak gösteriliyor. Aynı oran Türkiye'nin en büyük bankası Türkiye Garanti Bankası A.Ş. için yüzde 54.

Katılım bankalarının yüksek kredi yoğunluğu sebebiyle ekonomik büyüme kaldıraçlarının da yüksek olduğunu belirten Standard Bank Group Ltd.'ın Türkiye'deki ofisinin araştırma müdürü Ercan Uysal, bu sebeple büyümeye ilişkin endişelerin ve kötü kredilerin bu bankaları daha kırılganlaştırdığını söyledi.

Uluslararası Para Fonu IMF, Türkiye'nin en büyük ihracat pazarı olan Euro Bölgesi'nde büyümenin yavaşlanması sebebiyle Türkiye'nin önümüzdeki yıl yüzde 2.2 büyüyeceğini öngörüyor. Türkiye'nin 2011'yi yüzde 6.6 büyüme oranıyla tamamlaması bekleniyor. Yarısı Rus milyarder Mikhail Prokhorov tarafından yönetilen Renaissance Capital geçtiğimiz hafta Türkiye'deki takipteki kredilerin önümüzdeki yıl yüzde 73'e yükseleceğini tahmin etti. Bu oran toplam kredilerin yüzde 4.1'ine denk geliyor.