Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'deki devlet fonu şirketinin ülkenin en büyük bankalarının hisselerini satın almaya başlaması Asya Borsalarını ve yüksek getirili varlık talebini destekledi; euro, 3 haftanın en yükseğinin yüzde 0.5'lik bandında hareket etti.

Euro, Almanya ve Fransa'nın bankaları destekleyeceklerini söylemesinin ardından yen karşısında dün kaydettiği kazançlara tutundu. Fed'in Eylül ayı toplantı tutanaklarını açıklamasının öncesinde ABD doları, İsviçre frankı 1 haftanın en düşük seviyesine yakın seyretti. Sterlin, İngiltere'de bugün açıklanacak olan ve daralmaya işaret etmesi beklenen Ağustos ayı sanayi üretim verilerinin öncesinde geri adım attı. Malezya ringgiti ise fabrika üretim verilerinin öncesinde yükseldi.

"Çin Hükümeti, banka hisselerinin çok ucuz olduğunu düşünüyor" diyen Nomura Holdings Inc.'in Döviz satışları birimi direktörü Kurt Magnus, bunun Asya'daki tüm hisse senedi piyasasını desteklediğini söyledi. Magnus, getiri arayışının dolar ve yen gibi varlıkları gerilettiğini belirtti.

Euro, dolar karşısında dün 1.3699 seviyesinden 21 Eylül'den bu yana en yüksek düzeyini kaydetmesinin ardından bugün 1.3625'ten işlem gördü. Euro, yen karşısında 104.59'dan 104.46'ya geriledi. Dolar/Yen paritesi ise 76.78'den 76.67'ye geriledi. Dolar, frank karşısında 90.37 İsviçre centinden, 90.40 cente yükseldi. Dolar dün frank karşısında 90.03 İsviçre centine kadar gerilemişti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 2.1 yükseldi. Standard&Poor's 500 Endeksi de dün yüzde 3.4 primlenmişti.