Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleti, Slovakya'daki siyasi uyumsuzluğun Avrupa kurtarma fonunun onayını geciktirmesi ve Alcoa'nın beklenenden düşük kar açıklayarak bilanço dönemini kötü başlatmasının ardından düşüşünü ikinci güne de taşıdı. Asya hisse senetleri yükselirken, ABD endeks vadelileri geriledi.

Finlandiya'nın en büyük inşaat şirketi YIT Oyj, kar görünümünü düşürmesinin etkisiyle yüzde 7.5 değer kaybetti. Dünyanın en büyük birincil gümüş üreticisi Fresnillo Plc, tüm yıl için üretim hedefini düşürmesinin ardından yüzde 5.3 geriledi. Avrupa'nın en büyük yarı iletken ekipmanları üreticisi ASML Holding NV, karının tahminleri aşmasının ardından yüzde 2.3 değer kazandı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.8 düşerek, Londra saati ile 08:22'de 233.42 puana geriledi. Endeks, Avrupa'da ülke borç krizinin Yunanistan'dan İtalya ve İspanya gibi daha büyük ülkelere sıçrayabileceği endişelerine bağlı olarak, 17 Şubat'ta gördüğü bu yılın zirvesinden yüzde 20 düştü. MSCI Asya Pasifik Endeksi bugün yüzde 0.2 yükselirken, Aralık vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.3 geriledi.

Revize edilen Avrupa kurtarma fonunu (EFSF) henüz onaylamayan tek ülke olan Slovakya, dün paketin onaylanmamasının ardından ikinci bir oylamaya gidecek. Oturumda hazır bulunan 125 parlamenterin 55'i fonu destekledi. Onay için 76 parlamenterin oyu gerekiyor. Dokuz parlamenter fonun genişletilmesine karşı oy kullandu. EFSF'nin genişlemesinin reddedilmesi Slovakya'da hükümeti sarstı. Zira bu durum hükümete bir güvensizlik oyu olarak değerlendiriliyor.