Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'nın üretimindeki düşüşün, Fransa, Portekiz ve İtalya gibi ülkelerin üretimini artırmasıyla telafi edilmesi üzerine Avrupa'daki sanayi üretimi 2. ayında da beklenmedik şekilde büyüme kaydetti.

Avrupa Birliği İstatistik Bürosu'nca açıklanan rakamlara göre, Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi Ağustos ayında yüzde 1.2 büyüyerek, Kasım 2010'dan bu yana en büyük orana işaret etti. Avrupa'da sanayi üretimi Temmuz ayında da yüzde 1.1 artmıştı. Beklenti, sanayi üretiminin yüzde 0.8 düşeceği yönündeydi. Yıllık bazda ise sanayi üretimi yüzde 5.3 büyüdü.

Avrupa'nın ihracat odaklı toparlanması, bölgedeki borç krizinin hükümetleri zora sokmasıyla hız kaybediyor.

Euro Bölgesi'nde fabrika üretimi ise Eylül ayında daralırken, bölgedeki ekonomik güven de son 2 yılın en düşük seviyesine geriledi. Uluslararası Para Fonu IMF bu yıl ve önümüzdeki yıl için büyüme tahminlerini aşağı çekti.

Avrupa Komisyonu, küresel ekonomideki yavaşlamaya dikkat çekerek, Euro Bölgesi'ndeki borç krizi ve finansal piyasalardaki düşüşün etkisiyle büyümeye ilişkin aşağı yönlü risklerin arttığını söyledi. Komisyon, bu gelişmelerin kararlı bir politika adımına yönelik ihtiyacı daha da öne çıkardığını savundu.

27 ülkeyi kapsayan Avrupa Birliği'nde ise sanayi üretimi aylık bazda yüzde 0.9 yükseldi.