Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

El Pais gazetesi, son dönemlerde sıkça tartışılan ve eylül ayı sonlarında Meclis Savunma Komisyonu'nda da ele alınan Savunma Bakanlığı'ndaki krizle ilgili yapılan görüşmelerin belgelerini yayımladı.

Haberde, Silahlı Kuvvetlerin silah alım programı kapsamında 2025 yılı sonuna kadar yaklaşık 27 milyar avro borçlandığı ve bunu ödeyecek bütçesinin olmadığı belirtildi.

Savunma Bakanlığı Devlet Sekreteri Constantino Mendez'in meclis komisyonuna sunduğu raporda, orta ve uzun vadede silah ve askeri araç alımıyla ilgili yeni bir bütçe oluşturulmasının şart olduğu vurgulanırken, "öngörülen alımlar, Silahlı Kuvvetlerin çalışma mekanizmasını felç edebilir" uyarısı yapıldı.

Savunma Bakanlığı'nın 2009 Aralık ayında onayladığı ve 2025 sonunu hedef alan programına göre, başta 87 adet Eurofighter avcı uçağı, 45 adet NH-90 tipi helikopter ve 235 adet savaş tankı olmak üzere çok sayıda siparişi bulunurken, ilk başta 26 milyar 692 milyon avro olarak öngörülen harcamaların en iyi koşulda yüzde 30 en kötüsünde ise yüzde 50 oranında arttığı savunuldu.

Savunma Bakanlığı'nın mevcut şartlarda öncelikli olarak en az 5 milyar 200 milyon avroluk tasarrufa gitmesi gerektiği belirtilirken, çözüm önerilerinin, 2025 yılına kadar olan son ödemenin 2030'a uzatılması ve iptal edilebilecek anlaşmaların iptal edilmesi ya da bazı siparişlerin sayısının azaltılması olduğu kaydedildi.

Savunma Bakanlığı'nın ayrıca silah alımından dolayı Endüstri Bakanlığı'nın verdiği 14 milyar avroluk faizsiz krediyi de geri ödemesi gerekiyor.