Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Efes'in SAB Miller ile gerçekleştireceği işbirliği ile Rusya'da dördüncü sıradan ikinci sıraya yükseleceği bildirildi.

Anadolu Efes'ten işbirliğine ilişkin yapılan yazılı açıklamada, tarafların devir işlemlerinin yılbaşına kadar bitirilmesini hedeflediği, taraflar her ne kadar aralarında anlaşmaya varmış olsalar da konunun rekabetle ve diğer resmi konularla ilgili makamların onayına tabii olması nedeniyle, bu sürecin ne kadar zamanda tamamlanacağı konusunda bir tahmin yapmanın zor olduğu belirtildi.

Açıklamada, sürecin tamamlanmasına kadarki süre zarfında her iki tarafın da daha önce olduğu gibi bağımsız iki şirket olarak, içinde bulundukları ülkelerin rekabet konusundaki kanun ve kurallarına tam anlamıyla riayet edecekleri vurgulandı.

Efes'in operasyonlarının bulunduğu ülkelerde ya ''pazar lideri'' olmayı veya o pazarda ''en güçlü ikinci oyuncu'' olmayı hedeflediği, şu anda faaliyette bulunduğu beş ülkeden dördünde pazar lideri olan Efes'in, bu işbirliği ile Rusya'da dördüncü sıradan ikinci sıraya yükseleceği, böylelikle stratejik hedefine Rusya'da da ulaşmış olacağı bildirildi.

Devir işlemlerinin tamamlanmasıyla birlikte Efes'in SAB Miller'ın Ukrayna operasyonunu da devralmış olacağının kaydedildiği açıklamada, işbirliğinin, sadece taraflarının operasyonlarının bulunduğu Türkiye, Rusya ve Ukrayna ile sınırlı kalmayacağı, bu ülkelerin yanı sıra Orta Doğu, Orta Asya ve diğer Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinin de işbirliğinin kapsamı içinde olduğu vurgulandı.

Açıklamada, SAB Miller'ın dünyanın en büyük ikinci bira şirketi olmasının yanı sıra, dünyanın en büyük Coca-Cola şişeleyicilerinden biri konumunda olduğu, 75 ülkede 70 bin çalışanı, 28,3 milyar dolar cirosu ve portföyünde 200'den fazla markası bulunduğu, Anadolu Efes'in ise iştirakleri ve bağlı ortaklıklarıyla beraber Türkiye, Rusya, BDT ülkeleri, Güney Doğu Avrupa ve Orta Doğu'ya yayılan bir coğrafyada bira, malt ve alkolsüz içecek ürettiği, bunları pazarladığı belirtildi.

Anadolu Grubu'nun içecek sektöründeki faaliyetlerini yürüten ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB)işlem gören Anadolu Efes'in 15 ülkede 16 bira fabrikası, 7 malt üretim tesisi ve 20 Coca-Cola şişeleme tesisi bulunduğu, operasyonlarının geniş bir coğrafi alanda 600 milyonu aşkın tüketiciye ulaştığı ifade edildi.



-''Rusya'da daha güçlü BİR pozisyona ulaşacağız''-



Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, stratejik işbirliğine ilişkin şunları kaydetti:

''SAB Miller gibi güçlü bir iş ortağıyla güçlerimizi birleştiriyor olmaktan ve Efes'in Rusya operasyonlarını genişletmekten memnuniyet duyuyoruz. Efes'teki bu büyüme, uzun vadeli büyüme planlarımız doğrultusunda faaliyet gösterdiğimiz bölgelerdeki potansiyel büyüme fırsatlarından daha da iyi yararlanmamızı sağlayacaktır. Çeşitli alanlarda ulaşılacak birçok sinerjinin yanında, en büyük bira pazarımız olan Rusya'da çok daha güçlü bir pozisyona ulaşacağız.''

SAB Miller Üst Yöneticisi (CEO) Graham Mackay ise şu değerlendirmeyi yaptı:

''SAB Miller ve Efes, farklı ve zorlu şartlarda gelişen bira pazarlarında başarılarını kanıtlamış durumdalar. Stratejik işbirliği, iki gruba da birbirlerinin uzmanlıklarından yararlanma ve kaynaklarını birleştirme fırsatı verecektir. Efes ile işbirliğini cazip kılan, Türkiye'de bira ve meşrubat pazarındaki liderlik pozisyonunun yanı sıra, BDT ve Orta Doğu'daki ileriye yönelik büyüme potansiyelidir. Bu pazarlardaki geleceğe yönelik beklentiler parlak görünmektedir. Bölge ülkeleri, uzun dönemde nüfus yapısı, milli hasıla ve bira pazarların büyümesi bakımından olumlu bir görünüm sergilemektedir. Efes'in yönetiminin başarılarını yıllardır hayranlıkla seyretmekteyiz. Yakın gelecekte Efes ile daha yakın çalışmayı bekliyoruz.''

Bu arada, Anadolu Efes, işbirliğine ilişkin Kamuyu Aydınlatma Platformu'na da (KAP) açıklama yaptı.