Advertisement
HSBC İLE GELİŞMEKTE OLAN PİYASALAR ABONE OL

USDTRY kurunun kısa sürede 2.20 seviyesini aşağı yönde test edeceği kanaatindeyiz. Teknik olarak 2.1850 seviyesini ön plana çıkarabiliriz.

Cuma günü ABD’den gelen zayıf istihdam raporu, küresel risk iştahında canlanmayı da beraberinde getirdi. Anketlere göre 180bin artış kaydetmesi beklenen tarım dışı bordrolu çalışan sayısı 113binlik bir artış kaydederken son iki aya ilişkin gerçekleşme de artı 21bin olarak güncellendi. İşsizlik oranı %6.6’ya gerilese de buna son dönemde sıklıkla olduğu üzere işgücüne katılımdaki zayıflık neden oldu. İnşaat sektöründeki güçlü tablo nedeniyle ana tablodaki zayıflık üzerinde kış koşullarının pek etkili olmadığı öngörülüyor. Bu sonuçla, Aralık ayına ilişkin zayıf verilerin ardından Ocak rakamları da olumsuz yönde sürpriz yapmış oldu. Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) tahvil alımlarında azaltımı yavaşlatıp ya da erteleyebileceği algılamalarına yol açan bu data doğal olarak küresel risk iştahına da olumlu yansıdı. Gelişmekte olan ülke paraları, hisse senetleri ve emtialar Cuma akşam saatlerinde olumlu eğilim kaydettiler. Data, Amerikan ekonomisinde toparlanmanın zayıf olduğunu gösterse de FED’in parasal desteğe öngülenden daha uzun süre devam edebileceği algısına yol açtığından dolayı Amerikan hisse senetlerinde de olumlu yansımalar doğurdu. Amerikan hisse senedi endeksleri %1.5’lere varan artışlar kaydetti. Bu olumlu yansımanın bu sabah saatlerinde Asya’da da korunduğunu görüyoruz. Japon ve Çin endeksleri %2’ye yakın yukarıda işlem görürken diğer bölge endekslerinde göreceli olarak yatay bir eğilimin olduğuna şahit oluyoruz.

Amerikan istihdam datası sonrasında Türk mali piyasalarında oldukça sert hareketler yaşandı. Data öncesinde 2.22’li rakamlardan işlem gören USDTRY kuru sonrasında hızlı bir düşüşle kısa sürede 2.19’un altını test etti.

Türk Lirası’ndaki açık pozisyonların kapanmasının bu tarz bir harekete neden olduğunu söyleyebiliriz. Benzer eğilim hisse senedi, faiz ve kredi riski cephelerinde de gözlemlendi. Ancak bu hareket kalıcı olamadı.İlk etapta kurumsal kaynaklı Döviz alımları geldi ve USDTRY kurunu yeniden 2.20’li seviyelere itti. Sonrasında ise kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye’nin not görünümünü olumsuza çevirdiğine ilişkin haber geldi ve USDTRY kuru hızla 2.22’lere geri yükseldi. Böylelikle, USDTRY kuru kısa bir süre içerisinde %2’lik bir fiyat aralığında sert salınımlar gerçekleştirdi. S&P’nin açıklamasında bu kararına dayanak teşkil eden unsurların hiçbirisine yeni değiliz ve hepsi son dönemde yaşanan gelişmeleri yansıtıyor. Diğer iki derecelendirme kuruluşu Moody’s ve Fitch, son haftalarda yaptıkları açıklamalarda Türkiye’nin mevcut kredi notunun yaşanan riskleri içerdiklerini belirtmişlerdi. Bu nedenle S&P’nin kararı bir miktar da olsa sürpriz karşılandı. Bununla birlikte, S&P’nin Türkiye’yi yatırım yapılabilir ülkeler sınıfında değerlendirmediğinden dolayı bu kararın pratikteki etkisi oldukça sınırlı kalacaktır. Ayrıca, geçen seneki kararlarında da Türkiye ekonomisini diğer iki rating kuruluşu kadar olumlu bulmayan S&P’nin bozulma karşısında hızla aksiyon alması da manidar. Bu bağlamda, bu sabah saatlerinde sınırlı bir miktar etkisi olsa da kısa sürede piyasaların gündeminden düşeceği kanaatindeyiz. Sadece, piyasaların karşı karşıya kalabileceği riskler arasına artık not indirim kaygısının da girdiğini, her Cuma akşamı bu tarz bir açıklamanın gelebilme ihtimalinin düşünüleceğini söyleyebiliriz.

Yurtdışı piyasalarda Amerikan datası kaynaklı bir iyimserlik var. Bu tablo bir süre daha korunabilir. FED’in yeni başkanı Yellen’in Salı günü Meclis’te yapacağı konuşmanın satır aralarında, FED’in tahvil alımlarına ilişkin görüşü aranacaktır. Eğer ABD’den birkaç olumsuz makro ekonomik veri daha gelirse FED’in mevcut planının yeniden gözden geçirebileceği kanaatindeyiz. Aksi durumda, mevcut uygulama ve azaltımlar sürecektir. Yine de birkaç hafta öncesine göre gelişmekte olan ekonomiler üzerindeki FED riskinin bir miktar da olsa hafiflediğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu, fiyatlamalardan da anlaşılabiliyor. Türkiye cephesinde S&P açıklaması, geçen hafta başında başlayan iyimserliğin duraksamasına yol açmıştı. Bu etkinin kalıcı olmayacağını düşünüyoruz. Bu nedenle, bu hafta içerisinde TL’deki değer kazanımının devam edeceğini öngörüyoruz. USDTRY kurunun kısa sürede 2.20 seviyesini aşağı yönde yeniden test edeceğini tahmin ediyoruz.

Teknik anlamda baktığımızda 2.1850 seviyesi ön plana çıkıyor. Bu seviyenin aşağı yönde kırılması durumunda düşüş hareketinin biraz daha ivme kazanması olası olabilir. Bugün yurtdışı makro gündemde önemli bir madde bulunmuyor.

İçeride ise Aralık ayı sanayi üretimi takip edilecektir. Anketlere göre sanayi üretimindeki yıllık artış oranının Aralık’ta %5 civarında olması bekleniyor.


Uyarı Notu:
----------------------------------------------------------------------------------
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.  Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır.  Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir.

Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. HSBC bu dokümanda yer alan menkul kıymetler, finansal enstrümanlar veya benzeri bir yatırım enstrümanının kendi adına ve hesabına ticari amaçla alım/satımını yapabilir; son 36 ay içerisinde bu enstrümanları satın almayı taahhüt etmiş olabilir; veya yöneticiler ile çalışanlarla birlikte alış ya da satış yönünde bir pozisyon almış bulunabilir. Bu dokümanda yer alan menkul kıymetler veya finansal enstrümanların tamamı veya bir kısmının alış/satışından doğan komisyon veya masraflar HSBC tarafından veya onun adına görevli şahıslar tarafından alınabilir.

HSBC bu dokümanı, güvenilir olduğunu düşündüğü fakat bağımsız olarak doğrulanmamış kaynaklardan alınan bilgilere dayandırmaktadır.  İfade edilen fikirler ve tahminler istendiği anda bildirim yapılmaksızın değiştirilebilir. Sunulan göstergesel alım/satım bilgilerini, gerçekte HSBC'nin alım/satım yaptığı/yapabileceği alım/satım bilgileri olarak yorumlanmamalıdır. Sunulan tüm tablo ve grafikler halka açık kaynaklardan ya da kurumumuzca hazırlanmış tablolardan alınmıştır. Bu dokümanda yer alan rakamlar geçmiş performansla ya da modellenmiş geçmiş performansla ilişkili olabilir. Geçmiş performans gelecek performansın güvenilir bir göstergesi değildir.

Bu dokümanın tamamen veya kısmen çoğaltılması ya da içeriğinin HSBC'nin önceden izni olmaksızın ifşa edilmesi  kesinlikle yasaktır.

Bu doküman, dağıtımının hukuka ve ilgili mevzuata aykırı olan herhangi bir ülkedeki herhangi bir kişi veya kuruma dağıtılmak ya da bunlar tarafından kullanılmak amacıyla oluşturulmamıştır.Bu dokümanda atıfta bulunulan ürünler, yatırımlar ve işlemlerle ilgili bağımsız bir değerlendirmede bulunmak ya da araştırma yapmak tamamen kullanıcının sorumluluğunda olup, bu dokümandaki herhangi bir bilginin yatırım tavsiyesi teşkil ettiği düşünülmemelidir. HSBC size yasal, vergiyle ilgili ya da diğer uzman tavsiyeler sağlamaktan sorumlu değildir. HSBC ya da herhangi bir HSBC görevlisi, yöneticisi, çalışanı ya da acentesi işbu dokümanın tamamen ya da kısmen kullanılmasından doğan herhangi bir kayıp ya da zararla ilgili yükümlülük kabul etmez.