Advertisement
HSBC İLE GELİŞMEKTE OLAN PİYASALAR ABONE OL

Olumlu makro ve mikro veriler yardımıyla küresel mali piyasalar dün iyimser bir görünüm kaydetti.

FED Başkanı Yellen, faizlerin uzunca bir süre düşük tutulacağı görüşünü yineledi.

Türk mali piyasaları dün göreceli olarak sakin bir seyir izlerken fiyatlar da dar bir bant içerisinde hareket etti. İç kaynaklı gelişmelerin daha az etkili olduğu, dış kaynaklı haber ve verilerin ise etki yapmadığı bir eğilim kaydedildi. Bir önceki gün, TCMB'nin piyasalara ihtiyaç duyduğu miktarın üzerinde likidite sağlaması nedeniyle gecelik faizler %10'un altına gevşemiş ve bu da TCMB'nin 24 Nisan'daki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz indirimine gidebileceği şeklinde bazı görüşlere sebebiyet vermişti. Dün TCMB'den bu görüşü değiştirir cinsten bir adım geldi. Piyasaların ihtiyaç duyduğu tutarın altında likidite sağlayan Banka, gecelik faiz oranının koridorun üst kısmına dogru yaklaşmasına sebebiyet verdi. TCMB'nin günlük likidite enjeksiyonu kapsamında piyasaların gördüğünün dışında bazı hassasiyetleri olabileceğini ya da tahminlerinde hata payı olabileceğini düşünerek gecelik faizlerdeki geçici dalgalanmalara çok da önem atfedilmemesi gerektiği kanaatindeyiz. Bu paralelde USDTRY kuru dün 2.1280-2.1400 aralığında yönsüz bir salınım izlerken BİST-100 endeksi de sınırlı bir dalgalanmanın ardından günü önemli bir değişim kaybetmeden tamamladı.

Yurtdışı piyasalarda olumlu makro ekonomik verilerin desteği ile iyimser bir görünüm kaydedildi. Sabah saatlerinde Çin'den gelen zayıf ekonomik veri bir kenara bırakılırsa gerek Avrupa gerekse de ABD kaynaklı veriler tatmin edici düzeyde kaldı. Avrupa'da merkez ülke Borsaları günü %1 civarında yükselişle tamamlarken İtalya'nın başını çektiği halka ülke borsalarında %3'ü aşan oranlarda artışlar gözlemledik. ABD'de ise güçlü sanayi üretimi ve tatmin edici düzeyde kalan şirket bilançoları sayesinde endekslerde %1'in üzerinde yükselişler yaşandı. Bu sayede S&P500 endeksinin bu yılki performansı artıya dönebildi. Amerikan Merkez Bankası (FED) Başkanı Yellen'in dünkü konuşması günün önemli gündem maddelerinden birisiydi.

Yellen, son FOMC (faiz toplantısı) tutanaklarından farklı birşey demese de faizlerin uzunca bir süre daha mevcut düşük seviyelerde kalacağına vurgu yaparak piyasalardaki genel iyimser havayı destekledi. Açıklama sonrasında EURUSD paritesi yönünü hafifçe yukarı çevirirken 10 yıllık Amerikan tahvil faizi de sınırlı oranda gevşedi.

Piyasaların gündemi bugün oldukça hafif. Avrupa piyasaları Paskalya tatiline hazırlanırken gündemde birkaç şirket bilançosu dışında önemli bir veri de bulunmuyor. Bu sabah Asya piyasaları sakin bir eğilim kaydederek de bunun sinyalini veriyor. Bu paralelde, küresel mali piyasaların bugünkü işlemlerde sakin bir eğilim kaydedeceğini düşünüyoruz. Bunun Türk mali piyasaları üzerindeki yansımasının da aynı şekilde olabileceğini ve fiyatlarda önemli dalgalanmalar yaşanmayacağını tahmin ediyoruz.

Türk mali piyasalarının yakın vadeli seyri açısından TCMB'nin 24 Nisan'da düzenleyeceği Nisan ayı olağan Para Politikası Kurulu toplantısının önemli olacağı kanaatindeyiz. Normal şartlar altında TCMB'nin faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmeyip makro ihtiyati tedbirlerde hafif çaplı gevşeyici yönde adımlar atması bekleniyordu. Ancak siyasi cepheden gelen faiz indirimi yönündeki tavsiyelerin ardından TCMB'nin faizlerde ölçülü oranda bir faiz indirimine gidebileceğini savunan bazı yorumcular oldu. Bunun piyasalar açısından olumlu bir sinyal olmayabileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle de Türk Lirası'nda değer kaybına yol açabileceğini tahmin ediyoruz.

Bu arada TCMB'nin bugün düzenleyeceği Genel Kurul toplantılarını da takip etmekte fayda olabilir.



Uyarı Notu:
----------------------------------------------------------------------------------
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.  Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır.  Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir.

Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. HSBC bu dokümanda yer alan menkul kıymetler, finansal enstrümanlar veya benzeri bir yatırım enstrümanının kendi adına ve hesabına ticari amaçla alım/satımını yapabilir; son 36 ay içerisinde bu enstrümanları satın almayı taahhüt etmiş olabilir; veya yöneticiler ile çalışanlarla birlikte alış ya da satış yönünde bir pozisyon almış bulunabilir. Bu dokümanda yer alan menkul kıymetler veya finansal enstrümanların tamamı veya bir kısmının alış/satışından doğan komisyon veya masraflar HSBC tarafından veya onun adına görevli şahıslar tarafından alınabilir.

HSBC bu dokümanı, güvenilir olduğunu düşündüğü fakat bağımsız olarak doğrulanmamış kaynaklardan alınan bilgilere dayandırmaktadır.  İfade edilen fikirler ve tahminler istendiği anda bildirim yapılmaksızın değiştirilebilir. Sunulan göstergesel alım/satım bilgilerini, gerçekte HSBC'nin alım/satım yaptığı/yapabileceği alım/satım bilgileri olarak yorumlanmamalıdır. Sunulan tüm tablo ve grafikler halka açık kaynaklardan ya da kurumumuzca hazırlanmış tablolardan alınmıştır. Bu dokümanda yer alan rakamlar geçmiş performansla ya da modellenmiş geçmiş performansla ilişkili olabilir. Geçmiş performans gelecek performansın güvenilir bir göstergesi değildir.

Bu dokümanın tamamen veya kısmen çoğaltılması ya da içeriğinin HSBC'nin önceden izni olmaksızın ifşa edilmesi  kesinlikle yasaktır.

Bu doküman, dağıtımının hukuka ve ilgili mevzuata aykırı olan herhangi bir ülkedeki herhangi bir kişi veya kuruma dağıtılmak ya da bunlar tarafından kullanılmak amacıyla oluşturulmamıştır.Bu dokümanda atıfta bulunulan ürünler, yatırımlar ve işlemlerle ilgili bağımsız bir değerlendirmede bulunmak ya da araştırma yapmak tamamen kullanıcının sorumluluğunda olup, bu dokümandaki herhangi bir bilginin yatırım tavsiyesi teşkil ettiği düşünülmemelidir. HSBC size yasal, vergiyle ilgili ya da diğer uzman tavsiyeler sağlamaktan sorumlu değildir. HSBC ya da herhangi bir HSBC görevlisi, yöneticisi, çalışanı ya da acentesi işbu dokümanın tamamen ya da kısmen kullanılmasından doğan herhangi bir kayıp ya da zararla ilgili yükümlülük kabul etmez.