Advertisement

SSK ve Bağ-Kur'luların hizmetleri ve işlemleri www.sgk.gov.tr de iken, bir gece yarısı alınan karar ile www.turkiye.gov.tr'ye aktardı ve PTT'den şifre almayanlar bu hizmetlerini göremediler. Akıl galip geldi artık 15 Aralık'dan itibaren şifre kalkıyor

SGK'lıların hizmetlerinin www.turkiye.gov.tr sayfasına taşınması ve şifresiz görüntülenememesi sonrasında çok yazım oldu. Bunlardan biri de 13 Aralık 2010 gününe aitti ve bu yazı sonrasında da zamanın SGK Başkanı, şimdinin MEB Müsteşarı M. Emin Zararsız bana ve Fatih Altaylı'ya karşı tazminat davası açmıştı. Davamız halen devam ediyor ama ne güzel ki zaman bizi yani Habertürk Gazetesi'ni bir kez daha haklı çıkardı. Yeni SGK Başkanı Fatih Acar ve Başkan Yardımcısı Mustafa Kuruca, Zararsız'ın verdiği zarardan ve hatalı karardan döndüler. 15 Aralık 2011 gününden itibaren tüm işlemler yeniden www.sgk.gov.tr sayfasına hem de şifresiz olarak geliyor.

İSTEYENİNKİNİ GİZLEYİN DEMİŞTİK
Akıllı ve mantıklı olanlar her zaman aynı doğruya ulaşırlar. 2010 yılında tüm SGK işlemleri şifreli ve e-devlet sayfasına gidince isyan etmiştik, çünkü birçok kişide bilgisayar-internet yoktu birçoğu bankamatikten bile şifresini girip para çekemiyordu. "Yapmayın etmeyin" dedik, dinletemedik. Dediler ki, "Vatandaşların bilgilerini gizliyoruz". O zaman da demiştik ki "İsteyeninkini gizleyin istemeyeninkini gizlemeyin". İşte o günkü tavsiyemize bugün uyuluyor ve 15.12.2011 gününden itibaren SGK, dilekçe verip benim bilgilerimi gizleyin diyenlerinkini gizleyecek ve şifreli giriş yapacak, gizleme talebi olmayanları ise sitesinde yayınlayacak.
SGK'nın konuyla ilgili duyurusu tüm müdürlüklerde var, ama size bir tanesinin adresini ve linkini veriyorum isteyen bu linkteki dilekçeyi doldurup SGK ya verirse bilgilerini şifreyle görebilir. http://www.bursasgk.gov.tr/bpLa sp?caid=1373&cid=1496
13.10.2010 günkü yazımızda, "SGK tarihindeki en güzel uygulaması olan hizmetleri intetnet üzerinden göstermeyi, e-devlete göndermekle hata etti. Kamuoyundaki itibarını da bozdu.Bunu yapanlar da maalesef SGK'nın başına oturtulan iş bilmeyen yöneticiler. Bakın SGK'nın başkanı, 3 başkan yardımcısı da sosyal güvenlikle alakası olmayan kişiler, ne kurumun geçmişini biliyorlar ne de geleceği planlayabiliyorlar. Bu durum 2 yıllık SGK nın bu süre boyunca 5 başkan ve 10 larca başkan yardımcısı değiştirmesini de beraberinde getirdi. Olan SGK'ya, memurlarına ve SGK ile işi olanlara oluyor" demiştik.
İşte bu yazıyı dayanak alarak, eski SGK Başkanı M. Emin Zararsız bana ve Fatih Altaylı ya karşı tazminat davası açmıştı, ama yazıdaki durum artık değişti. SGK'nın başında işi bilen sessiz devrimlerin adamı Fatih Acar, başarılı bir müfettiş iken İstanbul İl Müdürlüğü ne gelen ve İstanbul gibi sorunlu bir ili sorunsuz hale getiren şimdi de SGK Başkan Yardımcısı olan Mustafa Kuruca var. Genel Müdür ise SGK'nın her tarafını didik didik bilen Cevdet Ceylan ve güzel ki hemen her makam-koltuk, Bakan Faruk Çelik ile birlikte işinin ehli insanlara emanet edilmeye başlandı.

***

Tarım SSK'da borçlanma ile 900 gün tamamlanır

Eşim Mahmut Avcıoğlu 2010 yılının mayıs ayında vefat etti. Kendisi, 01.08.2005 günü Tarım SSK'lı olmuştu ve hem 5 yılı hem de 900 günü tamamlayamadan vefat ettiğinden, Urfa SGK'ya gittik askerliğini borçlanalım da bana dul aylığı bağlansın diye ama SGK 900 günü tamamlamak için askerlik borçlanması olmaz dedi. Bu doğru mu? Eşi

1 Ekim 2008 günü yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanun ile vefat edenlerin geride kalanlarına dul ve yetim aylığı bağlanabilmesi için ya 1800 günleri olacak veya 1800 günü yoksa borçlanmalarla 1800 günü tamamlayacak veyahutta, en az beş yıllık sigortalılık süresi (sigortaya girişi ile ölümü arasında beş yıl geçmiş) olacak ve bu beş yıl içinde de en az 900 günü olacaktır. 5510 sayılı Kanun gereğince 1 Ekim 2008 gününden sonra vefat edenler
için, 900 günü veya 5 yılı tamamlamak için borçlanma yapmak yasaktır. Ancak bu yasak uygulama eşinizin bağlı olduğu 2925 sayılı Tarım SSK'da geçerli değildir. Çünkü eşiniz 5510 sayılı Kanuna göre değil 2925 sayılı Kanuna göre prim ödeyen birisidir.
Zira, 900 günü borçlanmanın yasak olduğunu belirten madde, 5510 sayılı Kanun'un 31 'inci maddesidir ve bu madde 2925 sayılı Tarım SSK'lılara uygulanmaz. Bu sebeple hemen Urfa SGK'ya gidip eşiniz için askerlik borçlanma talebinde bulunun. Borçlanma talebinizi kabul ederlerse de askerlik borçlanma parasını (hepsini değil yeteri kadarını, hesaba göre 4 ayını/1000 lira) ödeyin ve hemen sonrasında da dul aylığı talep dilekçesi verip, aylığınızı alın. Urfa SGK olmaz derse gelin dava açalım, mahkemeyle dul aylığı sahibi olursunuz.