Advertisement

Sosyal güvenlik kanunlarımıza göre çocuklar kız erkek fark etmez okumuyorlarsa 18, okuyorlarsa 25 yaşına kadar ana-baba üzerinden sağlık yardımı alabilir. Bu yaşlardan sonra SGK'ya ailenin kişi başına düşen gelir durumuna göre GSS primi ödenmesi gerekir

06.10.1986 tarihinde doğan ve yükseköğrenime devam etmekte olan oğlum, anneden sağlık yardımı almaktayken Eylül 2011 sonunda SGK'ya başvurup "25 yaşım dolmak üzere ne yapmam gerekli'' diye sorduğunda kendisinden sadece öğrenim belgesi istendi. Öğrenim belgesi SGK'ya iletildi; SGK sağlık yardımının açık olduğunu, müstehaklığının eylül 2012 ye kadar devam edeceğini şifahen belirtti. Geçen iki ayda sağlıkla ilgili bir ihtiyaç olmadı. Birkaç gün önce eczaneden sisteme baktırdığımızda sağlık yardımının kapalı olduğunu öğrendik. Bilgi almak üzere SGK ya gittiğimizde 25 yaşı dolduğu için sağlık yardımının kesildiğini GSS kapsamına alınabilmesi için Aile Gelir Testi yapılmak üzere yeşil kart bürosuna müracaat edilmesi gerektiğini öğrendik. Yol gösterirseniz çok sevinirim.   Melek Hemşire

Sayın okurum, 1 Ekim 2008 günü bizlere Sosyal Güvenlik Reformu olarak yutturulan, Sosyal Güvenlik Kanunlarımıza göre çocuklar kız erkek fark etmez okumuyorlarsa 18, okuyorlarsa 25 yaşına kadar ana-baba üzerinden sağlık yardımı alabilir. Bu yaşlardan sonra çocuklarınızın sağlık yardımı alabilmesi; sağlık yardım hakkı olan bir çalışan veya emekliyle evlenmesi veya işe girmesi veya isteğe bağlı sigortalı olarak prim ödemesi veyahut da SGK'ya ailenin kişi başına düşen gelir durumuna göre GSS (Genel Sağlık Sigortası) primi ödenmesiyle sağlanabilir.
31.12.2011 gününe kadar gelir testi için ikamet ettiğiniz adresin bağlı olduğu kaymakamlığa gidip yeşil kart bürosundan gelir testi istemeniz gerekir. Değişiklik olmazsa 1 Ocak 2012 gününden sonra zorunlu GSS başlayınca gelir testini yeni kurulan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı birimleri yerine getirecek.
1 Ocak 2012 günü zorunlu GSS'li olacak nüfus birkaç milyondan fazla. Hepsinin gelir testi Ocak 2012 sonuna kadar bitmez, ödeyecekleri primler belli olmazsa, sağlık yardımı alamayacaklar. Alamadıkları gibi borç çıkınca sağlık yardımı alamadıkları dönemlerin primlerini de gecikme zammıyla ödeyecekler. Zira, halen GSS prim ödemesi 31.12.2011 gününe kadar isteğe bağlıdır. Ondan sonra ise zorunludur. Ödenmezse borçlar birikir ve tamamı ödenmeden yardım alınamaz.

***

Saniyesine 15 lira istediler!

Cuma günü 0212 2929890 numaralı telefonumun faturası geldi. Genelde pek incelemem ama rakam biraz yüksek geldiği için birkaç dakika mı ayırıp inceledim. Detaya göre toplam fatura bedelim 292 küsur lira ama bunun 136.34 lirası fakstel ayrıca 73.68 lirası da kira bedeli olmak üzere ben sadece 26 liralık konuşma yapmışım. Gerisi fakstel ve kira bedeli. İnanmak istemedim müşteri hizmetlerini aradım; anamı, babamı vs yaklaşık 5 dakika sorular sorduktan sonra derdimi anlatmaya sıra geldi. Anlattım ama sanki çözüm yok gibiydi "Efendim siz faks aramışsınızdır" dediler. Ancak "Faksım bu numaradan başka bir numara" deyince de "Normal telefondan faksı aramışsınızdır" dediler. Evet bu olabilir ama aradığım telefon faks sinyali istiyorsa saatlerce faks sinyali dinleyecek birisi de değilim. Tekrar detaylara baktım, 5 defa faks olan telefonu aramışım ve birer saniye sürmüş ve her bir saniyelik faks aramasına 15 lira yazmışlar. 2 saniye beklerseniz 30 lira yazıyorlar. Haberiniz olsun. Şimdi itiraz ettim bakalım sonucu ne olacak göreceğiz düzelme olmazsa soluğu mahkemede alacağım.