Advertisement

Deniyor ki "Bağ-Kur emeklileri arasında maaş farkı yok, onlara intibak gerekmez". Külliyen doğru değil.
Bağ-Kur emeklileri arasında hem emekli oldukları yıla göre fark var hem de 2003 yılında gelirler sabitlendiği için gelişme hızından alacakları var

Tıpkı SSK emeklilerinin aylık hesaplanmasında olduğu gibi 1978 yılından 2000 yılına kadar Bağ-Kur ve memurlar için memur maaş katsayısıyla belli edilen bir emekli aylığı sistemi vardı. 08.09.1999 günü Resmi Gazete'de yayınlanan 4447 Sayılı Kanun ile 2000 yılından itibaren SSK ve Bağ-Kur çalışanlarının emekli aylığının hesaplanmasında, memur maaş katsayısının kullanılmasına son verildi. TBMM, 25 Ağustos 1999 günü 64 ana madde ve 9 geçici madde olmak üzere 73 maddeyi kabul etti. Kanun 08.09.1999 günü 4447 Sayılı Kanun olarak Resmi Gazete'de yayımlandı.

Bu kanunla,
■ Bağ-Kur emeklilerinin alacağı emekli aylığını belli eden basamakların gelir tutarlarının hesaplanmasında memur maaş katsayısının kullanılmasına son verildi. Bunun yerine basamak gelirlerinin TÜFE ve GH (Gelişme Hızı) oranında artırılması kararlaştırıldı.
■ Aylık hesabında TÜFE ve GH dikkate alınırken, emekli aylıklarında sadece TÜFE oranının dikkate alınması kanunlaştırıldı.
Hangi basamaktaki Bağ-Kur'lunun ne kadar aylık alacağını belli eden 24 basamaklı tablodaki rakamların 4447 Sayılı Kanun gereğince 1 Nisan 2000 gününden itibaren her yıl nisan ayında bir önceki yılın TÜFE (enflasyon) oranı ve bir önceki yılın Gelişme Hızı oranı kadar artırılması gerekiyordu. Mesela, 2000 yılı nisan ayında bir önceki 1999 yılının enflasyon oranı (yüzde 68.8) ve 1999 yılının büyüme oranı kadar artırılması gerekiyordu. Yasa bunu dediği halde Bakanlar Kurulu kararıyla "Bağ-Kur emeklileri fazla emekli aylığı almasın" diye yasaya rağmen sadece yüzde 25 oranında artış yapıldı.
AK Parti hükümeti de benzer uygulamalarla Bağ-Kur basamak gelirlerini, yani Bağ-Kur emekli aylığını belirleyen rakamları, bırakın hem enflasyon hem de gelişme hızı oranları kadar artırmayı enflasyon oranı kadar bile artırmadı. Bu sebeple de Bağ-Kur'luların alacakları emekli aylıkları 2000 yılı nisan ayından itibaren olması gerekenden az artırıldı.
Öte yandan, sadece Bağ-Kur emeklileri değil 2000 yılı ve sonrasında emekli olan Bağ-Kur'lular için de basamak gelirleri yasal olarak artırılmadığı için düşük hesaplandı.

BAĞ-KUR EMEKLİ AYLIĞI BASAMAĞA RAĞMEN FARKLIDIR
Bağ-Kur basamak gelirleri yasal olarak artırılmadığı için aynı basamaktan aynı prim ödeme süresiyle emekli olan Bağ-Kur'luların bile emekli aylıkları farklıdır. Özellikle de 2000 yılından beri Bağ-Kur'da eşitler arasında adaletsizlik var ve yıllar geçtikçe bu adaletsizlik-fark gittikçe büyümektedir.
Bu sebeple Bağ-Kur emeklilerinin de tamamı için intibak şarttır ve haklarıdır.

***

Zorunlu Genel Sağlık Sigortası ve vakıf çalışanları

Zorla GSS uygulamasında gelir testini, halk arasındaki adıyla Fak-Fuk Fon, resmi adıyla Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı çalışanları yapacak, ama onlar da dertli. Bakın ne diyorlar: "Ali Bey, TV'lerde devamlı GSS için açıklama yapıyorsunuz, fakat zaten iş yükü başından aşkın olan vakıflara GSS işi + 2022 + dul kadınlara maaş işi verildi. Ek personel verilmedi, altyapı oluşturulmadı ve şu an kimse ne yapacağını bilmiyor, vatandaş müthiş derecede mağdur (ilaç alamıyor, tedavi olamıyor vs.); bunlardan da bahsedin lütfen. Daha da önemlisi, vakıf çalışanlarına kadro verilmiyor. Sözleşmeli olarak devam ediyoruz. Zaten çok stresli işimiz var, bunlara ek olarak işten atılma korkusu yaşıyor 5000 vakıf çalışanı. Vakıf çalışanı."

***

Genel Sağlık Sigortası'na isyan etmekte haklılar

Sayın Ali Tezel, ben işsiz bir gencim, dul ve yetim aylığı alan annemle kalıyorum. Bir de benden geliri daha iyi kardeşim var. Sınavlara hazırlandığım için işsizim. Ben zaten aileme yük olurken devlet aynı evde yaşamamızı dikkate alarak, annem ile hiç konuşmadığım ve aramız iyi olmayan kardeşimin maaşını dikkate alarak beni prim borçlusu yapıyor. Kardeşimin 5000 TL, annemin 900 TL geliri var. Genelde yük annemin üzerinde. Kardeşimin geliri ile anneminkini toplarsanız ben 2000 TL gelirim varmış kabul edileceğim. Kardeşi, kardeşin gelirinden sorumlu yapıyor. Ödemek istemese dahi onu sizden sorumlu tutuyor. Kaymakamlıkta anlattım, "Öyle kardeş mi olur, evden gitsin" dediler. O halde annemizi yalnız bırakıp dağılalım. Kısacası bu yasa, aile kurumuna da zarar verecek, yetim hakkına göz dikilmiştir. İsmi saklı