Advertisement

Çalışma Bakanı Çelik, bakanlara sunum yaparak emeklilikte yaşın 53'e çekilmesi durumunda sosyal güvenlik açığının duracağını söyledi. Son karar Başbakan'ın

Sosyal güvenlik açığındaki artış "genç emeklileri" hedef tahtası yaptı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bütçe sunumu sırasında "Dünyada emeklilik yaşının 48-49 olduğu başka bir ülke yok. Buna yönelik bir çalışmamız var" diyerek 2008'den sonra uygulamaya konulan kademeli emeklilikte de yaşın yükseleceğinin işaretini verdi.
Her ne kadar dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, hükümetin ve bakanlığının gündeminde emeklilik yaşının yükseltilmesine ilişkin bir çalışma olmadığını söylese de öğrendiğime göre sosyal güvenlikte açıkların azaltılması için, 1.10.2008 günü yürürlüğe giren ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun dördüncü yılında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, tüm bakanlara iki toplantıda da sunum yaptı. Sunum, açıkların azaltılması için kademeli emeklilik yaşının 53'e veya 60'a çıkarılması gerektiği kararının Başbakan'a ait olduğu sonucuyla bitti. Sosyal Güvenlik Reformu denilen bana göre deform olan, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 1.10.2008 günü yürürlüğe girdi. Bu ay reformun dördüncü yılıydı ve Bakanlar Kurulunda dört yılda neler olduğu da görüşüldü.

AÇIKLAR DEVAM EDİYOR
2006 yılında önce 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ile SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapatıldı ardından da SGK kuruldu. Çıkarılan yasa ile emeklilik yaşı da 67'ye çıkarıldı. Ancak bu sırada geçmiş haklara yönelik kademeli geçişe izin verildiyse de tüm bu adımlar açığı kapatmaya yetmedi.

ÇALIŞMA YAPILACAK
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in sunumundan sonra diğer bakanlarda bu konuda yeni bir çalışma yapılmasının yerinde olacağını söylediler. Ancak son söz Başbakan'da ve o da henüz talimat vermedi.

60 olursa 5 yıl sonra açık yok!
Bakan Çelik bakanların "açıkların nasıl düşürülebileceği" sorusuna, halen 1999 ve 2002 yıllarında yapılan reformlarla 48 yaşlarında olanların emekli olduğunu anımsatarak bu yaşın 53'e çekilmesiyle açığın duracağını söyledi. Yani, halen, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 yaşlarında emekli olmayı bekleyenlerin emeklilik yaşının 53'e çıkarılmasını teklif etti. Çelik emeklilik yaşının 60'a çekilmesi durumunda ise 5 yıl sonra açığın tamamen kapanacağını söyledi.