Advertisement

Emeklilikte yaşı bekleyenlerin (40-41-42-4344-45-46-4748-49-50-5152) emeklilik yaşını 53'e çekmeye çabalayan SGK Başkanı "88 yıldır emekli aylığı ödediğimiz kişiler var" demiş... Bunlar prim ödeyip emekli olanlar değil, devletin hizmetine karşılık maaşa bağladığı kişiler ve her yıl Bütçe Kanunu ile isimleri belli edilir...
Cumhuriyeti 1923 yılında kurduk ve üzerinden 89 yıl geçti. SGK Başkanı da 88 yıldır yani 1924 yılından beridir emekli aylığı ödediğimiz kişiler var diyor. İlk prim toplayarak ileride emekliliği sağlayan devlet kurumu TC Emekli Sandığı'dır ve 1956 yılında kurulmuştur, ikinci Sosyal Sigortalar Kurumu 1964 yılında kurulmuştur, üçüncüsü de Bağ-Kur 1971 yılında kurulmuştur.
Gerek TC Emekli Sandığı gerekse SSK ile Bağ-Kur ilk emeklilerini uzun yıllar sonra verdiler, yani 1924 yılında olmayan primli sistemin kurumları emekli maaşını 88 yıldır vermiş olamaz. SGK Başkanı'nın 88 yıldır maaş ödüyoruz dedikleri de olsa olsa "Vatani Hizmet Tertibi"nden aylık bağlanmış kişiler olabilir. Yani, Kurtuluş Savaşına katılmış gazilerimiz veya Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna katkıda bulunmuş kişiler veya onların çocukları olabilir ki bunlar hiç prim ödemeden TBMM'nin kararlarıyla kendilerine her ay düzenli aylık verilen kişilerdir.

KANUNLA AYLIK ALIYORLAR
Vatani Hizmet Tertibi Aylıklarının Bağlanması Hakkındaki Kanun'a göre, vatana hizmette bulunan kişilere ve geride kalan eş-çocuklarına aylık verilmektedir.
Kanun'un 1. maddesinde "Bu kanunun amacı, hiçbir karşılık ve menfaat gözetmeksizin üstün başarı ve gayretle Türk vatanına hizmet etmiş Türk vatandaşlarından, bu hizmetleri ilgili kamu kurumları tarafından kayıt altına alınmış ve aynı kamu kurumları tarafından bu kayıtlar esas alınarak bu kanuna göre aylık bağlanması yönünde görüş bildirilmiş olanlara veya bunların ölümü halinde muhtaç duruma düşen aile fertlerine vatani hizmet tertibinden bağlanacak aylıkların usul ve esaslarını tespit etmektir" demektedir.

 

2012 bütçesine göre 161 kişiler

SGK Başkanı Fatih Acar'ın genç emekliliğe örnek olarak gösterdiği 88 yıldır verilen maaşlar aslında 2012 büçtesinde de yer alıyor. 161 kişilik listede Sivas Kongresi üyelerinin kızları da Birinci Meclis üyelerinin eşleri ve kızları da var. Listede uzun yıllar Bulgaristan'daki Belene Kampı'nda kalan ressam ve porselen sanatçısı olan Embiya Çavuş ile Aşık Veysel (Şatıroğlu) gibi dünyaca ünlü ozanımızın kızları Menekşe Süzer ile Zehra Başer de bulunuyor.