Advertisement

SGK Yurtdışı Dairesi, çalışmayı sevmiyor ve vatandaşların taleplerini yıllarca süründürüyor, ama iş eziyet bulmaya gelince müthiş çalışıyorlar. Şimdi de yeni bir eziyet yöntemi bulmuşlar. Yurtdışından işsizlik ödeneği ve sosyal yardım alanların Türkiye'ye gelip bir işyerinde çalışmaları halinde SSK sigortalarını geçersiz saymaya başladılar.
Hani, reformla yurtdışındaki vatandaşlarımızın borçlandığı sürelerinin nereye (SSK, Bağ-Kur, ES) sayılacağı konusunda tuzak kuran SGK'nın Yurtdışı Dairesi, şimdi bu tuzağı aşmak isteyenlere yeni bir tuzak daha getirdi. "Borçlanmanız SSK'ya sayılsın" diye Türkiye'ye gelip SSK'lı işe girerek bir müddet çalışıyorsunuz ya, işte bu çalıştığınız süreler ile yurtdışından (çalışmanız değil) işsizlik ödenek süresiyle sosyal yardım alma süreniz çakışıyorsa "Ben bu SSK'yı geçerli saymıyorum" diyorlar. "Senin borçlanmanı Bağ-Kur'a sayacağım" diyor. Sebep mi; sebep eziyet etmek ve daha çok para alarak daha geç emekli edip daha az emekli aylığı vermek.
Şimdi düşünün, sosyal güvenlik denetim elemanları, bir işyerinde denetim yaparken çalışan sigortasız birisini yakaladılar diyelim, bu kişi, "Ben halen yurtdışında filan ülkeden işsizlik ödeneği alıyorum, sosyal yardım alıyorum" veya "Filan ülkede sigortam devam ediyor, yıllık izinde de Türkiye'ye gelip burada çalışıyorum" dese, SGK denetim elemanı o işyerine "Sigortasız işçi çalıştırıyorsun" diye ceza keser mi kesmez mi? Elbette keser. Çünkü, sigortasız çalışmamak ve çalıştırmamak sosyal güvenliğin temel ilkesidir. Ancak SGK'nın sosyal güvenlikten bihaber Yurtdışı Dairesi diyor ki: "Türkiye'de bir işyerinde çalışıp adına sigorta primi ödenen kişi, yurtdışından işsizlik parası ve sosyal
yardım alıyorsa ben SSK'sını yok sayarım. Yurtdışı borçlanması yapacaksa daha geç emekli etmek ve daha az emekli aylığı vermek adına işlemlerini Bağ-Kur'dan yaparım."

TÜRK İŞVERENLERE TAVSİYE EDELİM Mİ?
Şimdi ben de bu köşeden Türk işverenlere tavsiye etsem ve desem ki; halen yurtdışındaki bir ülkede işsiz olup da işsizlik ödeneği veya sosyal yardım ödeneği alan Türkleri işe alırsanız SSK'ya tek kuruş prim ödemeden bunları çalıştırabilirsiniz. Ne güzel bir uygulama değil mi, tam da Türk SGK'sına yakışır bir uygulama. Sosyal güvenlik ruhuna da tam uyuyor değil mi? Aslında uymuyor ama SGK'nın Yurtdışı Dairesi'ne uyuyor; çünkü onların sosyal güvenlikten anladığı, vatandaşa eziyet etmekten ibaret.