Advertisement

Dün, Habertürk Gazetesi'nin hemen yanındaki Martı Otel'de TÜSİAD'ın "İş Sağlığı Güvenliği Semineri" vardı. Açılış konuşmasını da Bakan Faruk Çelik yapmıştı. Sonrasındaki ayaküstü basın toplantısında Bakan'a başlıktaki soruyu sordum...
Siz ne dersiniz? THY 305 işçiyi alıp grevi engellemeli mi yoksa Hava-İş 305 işten atılan işçisini görmeyip grevden vazgeçmeli mi?
Bakış açınız önemli olduğu gibi aidiyet hissettiğiniz sınıfınız da önemli. Türk Hava Yolları aslında doğru dürüst eylem veya iş bırakma yapmadıkları halde 305 kişiyi 2 yıl önce işten çıkarmıştı. Bunların tamamı da "işe iade davası" açtılar ve mahkemeler işçilerin işten çıkarılmasını haksız bulup, THY yönetiminin yeniden işe almasını karara bağladılar.

PÜR İŞGÜVENCESİ OLMAYAN ÜLKEYİZ
Bizim işgüvencesi uygulamamız pür bir güvence vermiyor. Yani, haksız yere işten çıkarılan işçiler bu haksızlığı tespit için dava açtıklarında, mahkeme işe iade kararı veriyor ama işveren işe almazsa, sadece 8 brüt maaş tazminata kadar para uygulamasına karar verebiliyor. THY olayında da aynısı oldu. İşten haksız ve hukuksuz bir şekilde atılan 305 THY işçisinin hepsi için işe iade kararı verip, işveren işe başlatmazsa da 8 brüt maaş tazminata hükmetti. Zaten olayın akışında, TBMM'nin verdiği başka hukuksuz kanun, THY'de grev yasağı olayı vardı. Şükür ki, yeni "Toplu İş İlişkileri Yasa"mız ile havacılıkta grev yasağı kalktı.

SENDİKA, "THY 305 İŞÇİ GERİ ALINMAZSA GREVE GİDERİM" DİYOR
THY ile Hava-İş Sendikası arasındaki toplusözleşme aşamasında, sendika işten haksız atılan ve mahkemelerce işe iadelerine karar verilen 305 işçi işe alınmazsa greve giderim diyor. Gayet haklı ve doğal, yasal bir talep, THY de "Bu işçileri bahane edip, greve gidip 76 milyon kişiye eziyet etme" diyor. Burada kim haklı siz karar verin. Bakan Çelik'e önce "İşgüvencesi yasasında THY olayında gördüğümüz gibi mahkemeyi kazansalar da işlerine geri dönemiyorlar, işe iade uygulamasını pür işe iade haline getirecek misiniz?" diye sordum. Gündemlerinde olmadığını söyledi. Ardından da, "305 işçiyi işe almamak adına THY'nin yurtdışındakiler dahil 100 milyon vatandaşımıza eziyet etmesi doğru mu?" diye sordum. Sayın Bakan, benim gibi bakmadı olaya, orta yere (odağa) THY yönetimini değil, Hava-İş Sendikası'nı yerleştirdi. Hava-İş'in 305 işçiyi bahane edip grev kararı alması doğru mu dedi. Siz ne dersiniz? THY 305 işçiyi alıp grevi engellemeli mi yoksa Hava-İş 305 işten atılan işçisini görmeyip grevden vazgeçmeli mi?