Advertisement

Eskilerin deyimiyle karı-koca arasına girilmez ama 2002 yılından beri devlet karı-koca arasına çok fazla girmeye çalışıyor, araya devlet girdikçe de boşanmalar artıyor. Boşanmalar arttıkça SGK'nın yükü de büyüyor

İsmet Özkul, "Türkiye İstatistik Kurumu'nun evlenme ve boşanma verileri, 'teğet geçti' diye yutturulmaya çalışılan son krizin aile kurumunda yarattığı sarsıntının 2001 krizinden daha ağır ve uzun süreli olduğunu gösteriyor" demiş. (Bkz. www.alitezel.com).
Ancak ben boşanma sayısının giderek artmasının, evlenme sayısının da oransal olarak düşmesinin ana sebebinin, krizlerden ziyade evlilik kurumuna devletin el atması, karı-koca arasına girmesi olarak düşünüyorum.

EVLİLİK NEDİR BİLMİYORUZ
Resmi nikâh yani "evlilik" nedir, aslında pek bilenimiz yok. Medeni Kanun'umuzda son yıllarda yapılan değişiklikle evlilik artık yüzde 50 mal ortaklığını içeren LİMİTED ŞİRKET gibidir. Öte yandan, nikâh masasına "evet" kelimesiyle hukukta neyi değiştirdiğimizi de bilmiyoruz. "Evet" dediğimiz anda
karşımızdakini mirasçımız yapıyoruz, sosyal güvenlik içinde biz ölürsek dul aylığı alsın diyoruz. Yani aslında evlilik ve resmi nikâh sadece PARA için yapılan bir akittir, sözleşmedir. Kuramsal olarak, normal mal veya ev alışverişini içeren SÖZLEŞMEDEN hiçbir farkı yoktur.
Ancak bütün sözleşmeler iki tarafın iradesiyle sona ererken, evlilik sözleşmesini sona erdirmek için mutlaka MAHKEMEYE gitmeniz gerekir.

RESMİ SÖZLEŞME AMBALAJLANIR
Evlilik kurumu aslında ortaklık olmasına karşın, parasal sonuçları olması nedeniyle ambalajlanıp aşk-meşk, sevgi gibi parlak kâğıtlar içine gizlenir. Ancak karı-koca arasına devlet girmeye başladıkça ambalajı ortadan kalkar ve gerçek yüzü ortaya çıkar. Evliliğin tarihçesine baktığınızda Roma'ya gidersiniz. Romalı asilzadeler, köle kadınlarla birlikte olur ve köle kadınların çocukları olursa kadın hem kendisine hem çocuğuna bakmak zorunda kaldığından Roma'nın sokaklarında binlerce çocuklu köle kadın yaşamaya başlar. Bunun sonucunda Roma konsülü bir karar alır: "Kimin köle kadından çocuğu olursa evine almak zorundadır."

BOŞANMA ARTTIKÇA SGK'NIN YÜKÜ ARTAR
Dünyada 18 yaşından büyük kız çocuklarına ana-babalarından yetim aylığı veren tek ülke Türkiye'dir. Boşanma sayısı arttıkça SGK'nın dul ve yetim aylığı rakamları da yükselmektedir. Devlet karı-koca arasına girdikçe ve dozunu artırdıkça, evlenme sayısı düşüyor, boşanma sayısı artıyor ve SGK'nın yükü çoğalıyor.