Advertisement

Üç sene önce babamı kaybettim, babam SSK emeklisiydi. Babam vefat ettikten bir ay sonra evlendim. Nasılsa evleneceğim diye yetim maaşına başvurmadım. Daha sonra sizi bir TV haberinde izledim ve çeyiz parası alınabildiğini öğrendim. Bugün SGK'ya gittim, daha önce hiç yetim aylığı almadığım için verilemeyeceğini söylediler. Fakat bir internet sitesinde yetim aylığı almanın şart olmadığı, bunu hak etmiş olmanın yeterli olduğu yazıyordu. Sonuç olarak sormak istediğim, ben SGK'dan çeyiz parası talep edebilir miyim? Seda Güral
Seda Hanım, siz ve sizin gibi birçok yetim kız, aslında SGK'dan 24 aylık maaş tutarında yetim aylığını çeyiz parası adı altında alma hakkı varken maalesef alamıyor. SGK'dan çeyiz parası almanın tek şartı, yetim aylığı alıyorken evlenmektir.

ÇALIŞAN KIZLAR, EVLENMEDEN ÖNCE İŞTEN ÇIKIN
Özellikle ana veya babasını kaybetmiş ama SSK'lı, Bağ-Kur'lu ana-babalarından aslında yetim aylığı alma hakları varken çalıştıkları (adlarına prim ödendiği) için yetim aylığı alamıyorlar. Bu kızlara tavsiyem şu: işten çıkın (hatta evleneceğiniz için çıkacağınızdan kıdemi bile alabilirsiniz-dava gerekebilir), yetim aylığı talebinizi SGK'ya yapın ve yetim aylığı alırken evlenin ki çeyiz parası alabilesiniz. Özellikle sizin gibi aslında çalışmadığı için vefat etmiş ana-babasından yetim aylığı alma hakkı varken "Ne gereği var, nasılsa yakında evleneceğim" diyenler de bunu yapmasın. Önce SGK'ya başvurup yetim aylığı almaya başlasınlar, sonra resmi nikâh yapsınlar.

SSK VE BAĞ-KUR’DA 24 AY, SANDIKTA 12 AY
Çeyiz parası, 5510 sayılı kanuna göre SSK veya Bağ-Kur'dan yetim aylığı alan kızlar için 24 aylık maaşları tutarında olup, ana-babası Emekli Sandığı'na tabi olanlar için ise 12 aylık maaş tutarındadır. Ayrıca TC Emekli Sandığı sadece yetim kızlara çeyiz parası vermez, dul aylığı alan erkek veya kadın ile kızı-oğlu üzerinden aylık alan anaya ve yetim aylığı alan kızlara da çeyiz parası öder.


48 yaşında emekli olacaksınız

10.09.1966 doğumluyum. 01.10.1983 tarihli SSK girişim var ve 40 SSK günüm gözüküyor. 10.09.1984 tarihli Bağ-Kur girişim var ve halen devam ediyorum. Muhasebecim daha önce 47 yaşım dolunca emeklilik hakkı kazandığımı söylemişti. 10 Eylül 2013'te 47 yaşım doldu. Fakat bu sefer muhasebecim, Bağ-Kur'un ilk işe giriş tarihi olarak 10.09.1984'ü baz aldığını, yani 18 yaşım dolduğu gün olan tarihi ilk işe giriş tarihi olarak kabul ettiğini, emeklilik yaşımın 48 olduğunu belirtti. Sizden ricam, kaç yaşımda emekli olacağımı hesaplamanız. Altan ŞAHİN
Altan Bey ne ilginç, aynı gün doğmuşuz. Verdiğiniz bilgilere göre 48 yaşında (10.09.2014'te) emekli olacaksınız. Bağ-Kur başlangıcınızdan önceki 40 günlük SSK, sadece Bağ-Kur başlangıcınızı 40 gün geriye götürebilirdi (amaBağ-Kur 18 yaşından önce diye geriye de götürmeyecek) ve götürseydi de yine 48'de emekli olacaktınız. SSK'dan emekli olacak olsaydınız 47 yaşında olurdunuz.