Advertisement

SGK'nın Bağ-Kur kısmına tabi sigortalıların sağlık yardımı alabilmesi için Bağ-Kur'a 60 günden fazla prim borcu olmaması gerekiyor. 60 günden fazla prim borcu varsa SGK hem sağlık yardımı vermiyor hem de her ay sağlık prim borcu üretmeye devam ediyor

Gaziantep'te iki yıl önce geçirdiği rahatsızlığın ardından yaşamını yatağa bağlı sürdüren 42 yaşındaki Abdülkadir Sökmen, tedavi için gittiği hastaneye Bağ-Kur borcu olduğu gerekçesiyle kabul edilmemiş. Ben de bugün bu konuyu ele alayım istedim.

BAĞ-KUR'LU PRİMİNİ KENDİSİ ÖDER
Öncelikle Bağ-Kur sigortalısı olmak için halen vergi mükellefi, şirket ortağı vs. gibi (5510/4-B'de yazan) faaliyetleri halen yapıyor olmak gerekir. 5510 Sayılı Kanun'un 4. maddesinin B bendine bağlı (eski adıyla Bağ-Kur) sigortalıları her ay kendi primlerini kendileri öderler. Ödeyecekleri prim miktarını da kendileri belirlerler. Asgari ücret ile asgari ücretin 6.5 katı arasında olmak kaydıyla kazanç beyan ederler ve beyan ettikleri kazancın da yüzde 34.5'ini prim olarak öderler. Hiç kazanç beyan formu vermezlerse de asgari ücret baz alınarak kendilerine her ay 1071x% 34.5= 370 lira prim borcu çıkarılır. Bunun yüzde 20'si emeklilik, yüzde 12.5'i sağlık, yüzde 2'si de kısa vadeli sigorta primidir.

PRİM BORCU OLANA SAĞLIK YARDIMI YOK
5510 Sayılı Kanun'un Genel Sağlık Sigortası haklarını düzenleyen 67.maddesine göre, Bağ-Kur sigortalılığı halen devam edenlerin, SGK'ya 60 günlük yani 2 aylık prim borcundan çok borcu olması halinde SGK sağlık yardımı vermez. Bu sebeple primlerini düzenli ödemeleri gerekir.

SAĞLIK PRİM BORCU DEVAM EDER
SGK, kendisine prim borcu olan Bağ-Kur'luya sağlık yardımı vermez ama Bağ-Kur sigortalılığı devam
ederken sağlık yardımı vermediği halde her ay sağlık prim borcu yazmaya, üretmeye devam eder.
Benim eleştirim de buna zaten. Madem sağlık yardımı vermiyorsun, neden her ay yüzde 12.5 sağlık prim borcu üretmeye devam ediyorsun? Nasılsa ileride bu borcu alacaksın, o halde Bağ-Kur'luya prim borcu olsa da sağlık yardımı vermelisin.
Benzer şekilde işçi çalıştıran işveren, SGK'ya primlerini ödemezse "Nasılsa tahsil ederim" diyerek işçilere nasıl sağlık yardımı veriliyorsa Bağ-Kur'lulara da verilmelidir.
Yukarıda ifade etmiştik, aktif vergi kaydı veya şirket ortaklığı devam eden kişiler Bağ-Kur'ludur ve 60 günden çok borçları varsa SGK, sağlık yardımı vermez. Aynı kişi Bağ-Kur'lu olmasını gerektiren faaliyetini kapatırsa o zaman Bağ-Kur'dan çıkar. Bağ-Kur'a prim borcu olsa da eşinden, çocuklarından sağlık yardımı alabilir. Eşinden veya çocuklarından sağlık yardımı alamazsa da zorunlu GSS'li olup sadece aylık GSS prim borcu ödeyerek sağlık hakkından yararlanır.

 

Almanya başlangıç davasıyla emekli olur

15.03.1957 doğum tarihli annem, 01.01.1974'teevli ve 1 çocuk annesiyken Almanya'da işe başlamış, 30.07.1984 tarihine kadar da çalışmıştır. 30.07.1984'e kadar 2 çocuk daha dünyaya getirmiştir. Daha sonra Türkiye'ye dönüp hiç çalışmamış ve sosyal güvenlik numarası almamıştır. Ta ki 23.12.2013 tarihine kadar. 23.12.2013 tarihinden bugüne kadar sigortalı olarak çalışmaktadır. Acaba annemin 3600 günden emekli olması mümkün müdür ve yöntemi nasıldır? Beni bu konuda aydınlatırsanız çok müteşekkir olurum.
Cihangir BÜTÜN
Sayın Bütün, annenizin şu an Türkiye'de kaç günü var? Bunu 3600 güne tamamlayacak kadar SGK'ya yurtdışı borçlanması yaparsa SGK'dan 3600 günle emekli olur ama dava gerekir. Önce tarih seçerek (31.12.1999 öncesi) 3600 günü tamamlayacak kadar Almanya çalışma süresi ile yurtdışı borçlanması yapın. Sonra SGK'ya emeklilik talebinde bulunun. SGK reddedince de (Almanya'dan prim iadesi almadıysanız) Almanya başlangıcıyla reddedilen emeklilik talebinin kabulü davası açın. Daha detaylı
bilgi almak için www.alitezel.com web sayfamdaki yazıları okuyun.