Advertisement

Bu köşeden defalarca "Bağ-Kur basamak mağdurları dava açın" demiştik. İşte dava açın dediğimiz olaylar sonlanmaya ve vatandaşlar kazanmaya başladı. 2003'te Bağ-Kur'lulara basamak satın alma imkânı getirildi ve satın alanlardan bir daire parası kadar para alındı. Ancak basamak satın alan kişiler emekli olmak istediğinde satın aldıkları basamaklardan değil, eski basamak değerlerinden emekli edildiler


Bağ-Kur'dan ilk olarak 1997 'yılında Erbakan hükümeti, sonra da 2003 yılında AK Parti hükümeti esnasında basamak satın alma uygulaması getirildi. 1997 yılında basamak satın alanlar mağduriyet yaşamamışlar ve o zamanki kanun gereğince son basamak üzerinden emekli aylığı bağlandığından emekli aylıklarını tam olarak almışlardır. 1 Ocak 2000 günü Bağ-Kur'dan emekli olanların emekli aylığı hesaplama yöntemi değiştirilmiştir. 2000 öncesindeki emekli aylığı hesaplama sisteminde son basamak gelirinin yüzde 70'i oranında aylık hesaplanırken, 01.01.2000 sonrasında ikili yönteme geçilmiştir. 2000 öncesi dönem için sigortalının 31.12.1999 günü bulunduğu basamak geliri üzerinden hesaplama yapılması, 2000 ve sonrası dönemin emekli aylığı içinse 2000 ve sonraki yıllarda basamak ortalama değeri üzerinden emekli aylığı hesaplamasına geçilmiştir. Mesela, 8 basamak satan Bağ-Kur, sizlerden satın alma bedeli alırken geçmiş yıllarda mesela 6'ncı basamakta değil de 14'üncü basamakta olsaydınız kaç para ödemeniz gerektiğini ay ay bulup size borç çıkarmıştı. Ancak, iş emekli aylığı hesabına gelince artırılmış basamak üzerinden değil eski basamaklar üzerinden hesaplama yapıldı. Örneğin, emekli aylığında en önemli yıl olan 1999'daki basamağı, satın alınan basamak kadar artırmayıp eski basamağı baz aldı.

DOĞRU BASAMAKLAR ALINMADI
Ayrıca, 2000 ve sonrası basamak ortalamasını da satın alınmış basamak kadar artırması gerektiği halde artırmadı. İşte bu sebeple basamak satın alıp yüklü miktarda para ödeyen insanlar mağdur edildiği gibi bir de artırılan basamaklardan değil eski basamaklardan emekli edildikleri için aylıkları yarı yarıya düştü. Hemşerileri de Bağ-Kur basamak mağduru olan Cumhurbaşkanı Gül'ün direktifleriyle zamanın SGK Başkanı Birol Aydemir konuya çözüm getirmeye çalıştı ama Bağ-Kur bürokrasisini aşıp bunu başaramadı. Sonuçta dava açmaktan başka çare kalmadı.


Yurtdışı için de borçlanabilirsiniz
1946 doğumlu annemin 1970-76 yılları arasında Almanya'da çalışmışlığı var. Türkiye'ye kesin dönüş yaparken birikmiş parasını almış, söz konusu yıllarla alakalı anneme ödenecek başka ücretler olabilir mi? Ayrıca o ülkeden veya ülkemizden emeklilik hakkı doğar mı? Beyhan B.
Anneniz Almanya'dan primlerini toptan almış. İsterseniz anneniz sadece Almanya'da çalışma süresini değil çalışmadan geçirdiği tüm yurtdışı ikamet sürelerinizi borçlanarak SGK'dan emekli olabilir. Hiç SSK'ya bağlı çalışmadan yine 15 yıllık borçlanma yaparak Bağ-Kur'dan da emekli olur.