Advertisement

Dün okudunuz, yeni vekillerin emekli aylığı 1400 lira kadar olacak. Şimdi milletvekilleri, harika denilen Sosyal Güvenlik Reformu'yla 01.10.2008 gününden sonra memur ve milletvekili olanların emekli aylıklarının aşırı düşürülmesinden vekilleri kurtarmak için kolları sıvadılar. Amaçlarına ulaşırlarsa, kendi çıkardıkları reformun(!) düşük emekli aylığı etkisinden sadece milletvekillerini kurtaracaklar ama milletin kendisini "reform" ile baş başa bırakacaklar

Çeşitli gazetelerde çıkan ve Nuray Babacan imzalı "Milletvekilleri 'yüksek emeklilik maaşı' peşine düştü" başlıklı habere göre, "Maaşlarını artırma hesaplarını bir tarafa bırakan milletvekilleri, üç yıl önce kaybettikleri 'primlerini en yüksek devlet memuruna göre yatırıp, yüksek emekli maaşı alma' hakkının peşine düştüler. Türk Parlamenterler Birliği (TPB), bir yıl önce başladığı milletvekillerinin tüm hak ve ödevlerinin tek yasada toplama çalışmasını tamamladı. 'Milletvekilliği Kanun Teklifi' tüm partilere sunuldu ve onay aldı. TPB'nin bu hafta
yasalaşması için kulis yaptığı teklif, beklenenin aksine 'maaş artışı ve temsil tazminatı' gibi düzenlemeler içermiyor. Teklifin en önemli unsurunu, 'Sosyal Güvenlik Reformu' düzenlemesiyle kaybedilen hakların yeniden kazanımı oluşturuyor.
Buna göre, milletvekilleri, 'yüksek prim ödeyerek yüksek emekli maaşı alma' şansına sahip oluyorlardı. Yasal düzenleme, o tarihte milletvekili olanların hakkını korurken, yeni seçilen ve bundan sonra seçilecek milletvekillerinin haklarını ortadan kaldırdı. Anayasa'da bununla ilgili hüküm olmasına karşın, yasal düzenleme ortadan kalkınca uygulama imkânı da kalmadı. Bu düzenleme yapılmazsa, yeni seçilecek milletvekilleri düşük prim ödeyecekleri için emekli olduklarında 5 bin lira yerine en fazla 1500 lira gibi emekli maaşı alacaklar. Hazırlanan teklif, bu hakkın yeniden milletvekillerine verilmesi olanağını sağlayacak".

REFORM, EMEKLİ AYLIKLARINI DÜŞÜRDÜ
01.10.2008 gününden sonra işe başlayan herkesin emekli aylığı AK Parti'nin getirdiği yeni emekli aylığı hesaplama sistemiyle belirleniyor. Yeni emekli aylığının formülü de basitçe şu:
Formül: Ortalama aylık kazanç x ABO
ABO: Her yıl için yüzde 2.
Mesela, 25 yıl memurluk yapan birisinin emekli aylığı eski işe (30.09.2008 öncesi) girenler için yüzde 75 oranıyla çarpılırken, 01.10.2008 gününden sonra memur-vekil olan birisi için yüzde 50 oranıyla çarpılacak, ayrıca makam-görev-temsil tazminatları da ödenmeyecek.
Bu sebeple eski vekiller 5000 lira emekli aylığı alırken, yeni vekiller 1500 lira gibi emekli aylığı alacaklar. İşte bu sebeple vekiller, kendi çıkardıkları ve millete dayatıp harika dedikleri sosyal güvenlik "reformundan" kurtulmak için düğmeye basmışlar.

 

SSK ve Bağ-Kur'luların da aylığı her ay düşüyor
Daha az emekli aylığı vermek ve daha geç emekli etmek amacıyla 01.10.2008 günü AK Parti tarafından yürürlüğe sokulan 5510 Sayılı Kanun sadece 01.10.2008 gününden sonra
memur-vekil olanları ilgilendirmiyor. Ne zaman işe girmişse girsin fark etmez, SSK ve Bağ-Kur'lu olanların 01.10.2008 gününden sonra çalıştıkları veya isteğe bağlı
ödemeleri, ileride alacakları emekli aylıklarını da düşürüyor. Aylık kazançları 2500 liradan az olanların her prim ödeme ayında ileride alacakları emekli aylıkları da azalıyor.

 

SADECE KENDİNİZİ DÜŞÜNMEYİN
AK Parti'nin öve öve bitiremediği 01.10.2008 günü yürürlüğe giren 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası, aynı işi yapan eski memurlar ile yeni memurlar arasında 3 kata varan bir emekli aylığı farkı yaratacak. Aynı işi yapanlardan 30.9.2008 öncesi memur-kamu görevlisi-milletvekili olanlar 5434 Sayılı Kanun'a göre emekli aylığı alırken, 01.10.2008 sonrası işe başlamış olanlar aylık kazançlarının yüzde 50'si kadar aylık alarak emekli olacaklar. Madem reform bu kadar iyiydi, bu reformdan sadece vekilleri değil bütün çalışanları kurtarın.