Advertisement

Sosyal Güvenlik Kurumu, seçim öncesi kamuoyunu yanıltmakla meşgul. Haberlere göre SGK, "tamamlayıcı emeklilik" uygulaması yapacakmış veya yapmasa bile teşvik edecekmiş. Ülkemizde zaten 10 yıldan beri Bireysel Yatırım Sistemi var ama ömür boyu gelir garantisi yok. Biriktirdiğiniz parayı size geri ödeme sistemi var

Haber aynen şöyle: "Sosyal Güvenlik Kurumu, emeklilere ikinci maaş kapısını açacak yeni bir çalışma başlattı. Çalışmanın adı 'tamamlayıcı emeklilik'. SGK'nın üzerinde çalıştığı tamamlayıcı emeklilikte, şirketler, çalışanları için düşük primler ödeyerek bunları fonlar aracılığıyla değerlendiriyor. Emeklilikte ikinci maaş ya da toplu ödeme şeklinde veriliyor. Türkiye'de emekliye ortalama 700 lira civarında maaş bağlanıyor. Böylece, emekli olduktan sonra ortaya çıkan gelir kaybının da önüne geçilecek. 'Tamamlayıcı emeklilik' modeli, Hollanda, İngiltere ve Amerika'da uygulanıyor. Hollanda'da nüfusun yüzde 76.4'ü, İngiltere'de yüzde 66.3'ü, ABD'de yüzde 47'si tamamlayıcı emekliliğe tabi. Yeni dönemde emekliye ikinci bir gelir kapısı açacak olan tamamlayıcı emeklilik sistemleri desteklenecek. SGK, tamamlayıcı emeklilik uygulayan şirketlerin teşvik edilmesini planlıyor."

SGK'DA TAVAN KAZANÇ 5177 LİRADIR
İşçisiniz ve bir işyerinde çalışıyorsunuz; aylık brüt ücretiniz de 15 bin lira (eski parayla on beş milyar lira) olsun. Sosyal Güvenlik Kurumu bu ücretin en fazla 5177 lirasından prim alır, üstünden almaz. Şimdi, Sosyal Güvenlik Kurumu prim almadığı 5177 liradan çok aylık brüt kazançları olanların Bireysel Emeklilik Sistemi ne para ödemesini ya mecbur tutacak ya da teşvik edecekmiş. Yani, ücretleri 5177 liradan çok olanları ilgilendiren bir uygulama. Ülkemizde, "Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu" 28.03.2001 günü TBMM'de kabul edilen 4632 sayılı kanun ile zaten yıllardır var. Aylık ücreti ne olursa olsun isteyen bu sisteme dilediği kadar bir ödeme yaparak girebiliyor ve 56 yaşını aşmak ve en az 10 yıl ödemek şartıyla da sistemden ayrılabiliyor. Birikmiş parasını peşin veya taksitler halinde çekebiliyor.

ÜLKEMİZDE BİREYSEL EMEKLİLİK YOK
Bakmayın adının, "Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu" olduğuna, esas ismi Bireysel Tasarruf ve Yatırım Sistemi dir. "Emeklilik" kelimesi konularak vatandaşın aklına devlet kurumlarındaki emeklilik sistemi benzeri bir düşünce gelmesi amaçlanmış. Ülkemizdeki sisteme göre, bir bireysel emeklilik şirketiyle sözleşme imzalıyorsunuz ve 10 yıl boyunca belli bir para yatırıyorsunuz. Paranız da sizin seçtiğiniz yatırım araçlarında nemalanıyor, nemasından da şirkete pay veriyorsunuz. Sonra 56 yaşına gelince size, "Şu kadar paranız var isterseniz hepsini alın gidin, isterseniz ayda şu kadar ödeyelim ama paranız bitince işimiz biter" deniyor.

 

ÜÇ AYLIĞI DA ALABİLİRSİNİZ

Primlerimi kendim ödeyerek Bağ-Kur'dan emekli aylığı alan ev hanımıyım. Eşim 3 ay önce vefat etti, SSK emeklisiydi ve ondan dul maaşı bağlandı. Babam Emekli Sandığı'ndan emekli idi. Ondan da yetim maaşı alabilir miyim? Şükran Tetik

Hanımefendi, şanslı birisiniz zira babanız Emekli Sandık'lıymış. Şimdi üçünü birden alma hakkınız var. Yani hem kendi aylığınızı, hem eşinizden dul aylığı, hem de babanızdan yetim aylığı alabilirsiniz.

 

ÖMÜR BOYU GELİR VERİLMİYOR
Habere konu İngiltere, ABD ve Hollanda'da ömür boyu gelir garantili bireysel emeklilik sistemi var. Bizde olmamasının tek sebebi de ölüm yaşı konusunda Hazine ile bireysel emeklilik şirketlerinin anlaşamaması. Şirketler ölüm yaşının 95 olmasını istiyorlar. Bu kabul görürse 56 yaşından 95 yaşına kadar yaşayacağınız varsayılacak ve birikmiş paranız 39 yıla (yani 468 aya) bölünecek.

YAPACAKSANIZ 'ÖMÜR BOYU GELİR'İ GETİRİN
Madem vatandaş için iyi bir şey yapmak istiyorsunuz, o zaman adını bireysel emeklilik dediğiniz ama aslında emeklilikle alakası olmayan Bireysel Yatırım Sistemi'ni iyileştirin ve 95 değil ama makul bir ölüm yaşıyla ömür boyu gelir garantisi sistemi kurun ki adına gerçekten "bireysel emeklilik" diyelim.