Advertisement

Engelli rapor oranı yüzde 90 ve üzerinde olanların, başkaları kullanmak üzere vergisiz araç satın almaları veya ithal etmeleri mümkün. Yüzde 90'dan az fiziki engeli olanlar ise H sınıfı sürücü belgeleri varsa ÖTV ve KDV'siz kendileri kullanmak üzere araç alabilirler

Ali Bey, normal ı«sürücü belgem varken geçirdiğim bir trafik kazası neticesi sakat kaldım. Şimdi ellerimi tam olarak kullanamıyorum. Eski ehliyetimi kullanabilir miyim? Ayrıca özürlü sıfatıyla vergi ödemeden araç alabilir miyim? İsmi saklı

Sayın okurum, özür derecenizi mektubunuzda belirtmemiş siniz. Mevzuata göre, bizzat kullanmak amacıyla sakatlığına uygun özel tertibat yaptıranlara sağlanan ÖTV istisnasına ek olarak, sakatlık derecesi % 90 ve daha fazla olan engellilerin (taşıt üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından birisi veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması şartıyla) bazı taşıt araçlarını "özel tertibat veya mekanik ilave yaptırılması şartı olmaksızın" Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ödemeden
satın alabilmelerine imkân sağlanmıştır. Ayrıca KDV indirimleri de vardır.
Mevzuatımıza göre özür derecesi yüzde 90 ve üzeri olan engellilerin 3. dereceye kadar akrabaları adına ÖTVveKDV'den muaf olarak araç alıp özürlü adına araç kullanabilirler. Trafik kontrollerinde de özürlünün araç içinde bulunması şart değildir. Bu tür araç alınabilmesi için ilgilinin yetkili bir sağlık kurulundan, "Özel tertibatlı araç kullanması uygundur" ibareli sağlık kurulu raporu alması gerekmektedir.

H SINIFI EHLİYETİ OLANLARA DA VAR
Özür oranı yüzde 90'dan az olanların durumu ise farklı. Elinde H sınıfı (özürlü) ehliyeti olanlar yurtiçinden alacakları sıfır kilometre araçlar için ÖTV ve Motorlu Taşıtlar Vergisi'nden (MTV) muaftırlar. Ancak araçların özellikleri mevzuatta yazdığı gibi 1600 cc'yi geçmemek kaydıyla binek tipi otomobil olabilir. Aracı başkası kullanırsa veya 5 yıl dolmadan satarsanız, alınmayan KDV ve ÖTV tahsil edilir.

EN AZ İLKOKUL DİPLOMASI GEREKLİ
2918 sayılı Trafik Kanunu'na göre H sınıfı ehliyet alabilmek için en az 17 yaşını bitirip 18'den gün almak gerekmektedir. Ancak, şu andaki yönetmeliğe göre en az ilkokul diploması sahibi olmak şart. H sürücü belgesiyle kendi sınıfına ait araç kullanılabilmektedir. Normalde H sınıfı sürücü belgesi alacak olanlar trafik ve ilkyardım derslerinden teorik sınav ile direksiyon sınavına tabi tutulurlar.

GÜMRÜKSÜZ ARAÇ DA MÜMKÜN
Engelliler, alacakları raporları Nakil Vasıtaları Vergi Dairesi'ne götürüp yetki belgesi alarak, yurtdışından üç yaşından büyük olmayan araçları hiçbir gümrük vergisi ödemeden Türkiye'ye de getirebilirler. Yurtdışından getirilen araçlarda da 1600 cc motor hacmi sınırlaması bulunmaktadır. Özür derecesi % 90 ve üzeri olan engelliler, 2500 cc'ye kadar araçları (minibüsleri) 3 yaşına kadar özel tertibatlıysa getirebilirler.

PROGRAMDA DA İNDİRİM VAR
Engelliler sadece taşıtlar için değil alacakları eğitim, kullanmak zorunda oldukları özel olarak
üretilmiş her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programlarının tesliminde de KDV'den istisnadır.

*

Teşekkürler Şahin Çil
Yargıtay 9'uncu Hukuk Dairesi'nin çalışkan tetkik hâkimi Şahin Çil, yine oturmamış, çalışıp didinip üç kitap daha çıkarmış. Bizlere ışık olacak örnek kararlarla da içeriğini zenginleştirdiği "İş Hukuku Yargıtay İlke Kararları", "İş Hukukunda İşçinin Ücreti" ve "İş Hukukunda Üçlü İlişkileri" kitaplarını konuyla ilgili herkese tavsiye ediyorum. Kendisine de gerçekten teşekkür ediyorum. Beynindeki en değerli hazine olan bilgilerini, toprak olmasına izin vermeyip bizlerle paylaştığı için.

*

Emeklilikte son 7 yıla bakılır
Ali Bey, 14 yıldır Emekli Sandığı'na tabi devlet memuru olarak çalışmaktayım. Özel sektöre geçersem;
1) Emekli Sandığı ikramiyemin akıbeti ne olacak?
2) 4-1 (a) ödenecek primler emekli maaşımı nasıl etkileyecek?
Bilgehan TIRPANCI

Sayın okurum, ilk defa devlet memurluğuna başlangıç tarihinizi ve varsa askerlik borçlanması gibi süreleri belirtmemişsiniz. 2829 sayılı hizmet birleştirme kuralı gereğince son 7 yıl içinde en çok hangi kuruma prim ödemişseniz o kurum şartlarından emekli olursunuz. Siz de bundan sonra 4-1(a) SSK'lı olarak 1260 günden fazla prim ödediğinizde SSK şartlarında emekli olacaksınız. 1260 günden az prim öderseniz 61 yaşında Emekli
Sandığı'ndan emekli olabilirsiniz. Şu anki duruma göre emekli ikramiyenizi ise dava açarak alabilirsiniz. İleride uygun yasal düzenleme olursa davasız da alabilirsiniz. SSK'dan emekli olacaksanız, 1990 ve sonraki yılların yıllık ortalama kazancına ve aylık bağlama oranına göre emekli aylığı hesaplanacağından bundan sonra SSK'da gün kazancınızın en az 75 lira olmasına dikkat ediniz.