Advertisement

Önce askere gitmiş, askerden sonra da ilk defa sosyal güvenliğe tabi çalışmaya başlamış olanlar, askerlik sürelerini borçlanıp öderlerse başlangıçları, borçlanma süreleri kadar öne gelir ve daha erken yaşta emekli edilirler

Merhaba Ali Bey, ben askerlik borçlanmasıyla ilgili bilgi almak istiyorum. Benim babam askerden geldikten sonra 1987 yılında sigortaya (SSK) giriş yapmış. Normal şartlar altında 2014 yılında emekli olabiliyor. Ödenmesi gereken prim gün sayısı doldu ama yaşı beklemesi gerekiyor. Eğer askerlik borçlanmasını yatırırsak emeklilik yaşı öne çekilir mi? 18 ay askerlik yaptı. Çekilirse sadece 18 ay mı çekilir ve şu anda askerlik borçlanması için ödenmesi gereken fiyat nedir? Musa Çankaya

Musa Bey, 1987 sigorta başlangıcı olan birisi normal şartlarda 50 yaşında en az 5375 günle SSK'dan emekli olur. Yazınızda 2014 yılında emekli olacak dediğinize göre babanız 1964 doğumlu olmalı. Şayet, askerlik borçlanması yaparsanız bu sefer işe girişi askerlik borçlanma süresi kadar geriye gelecektir.

HEPSİNİ BORÇLANMANIZ GEREKMEZ
Normal şartlarda 18 aylık askerlik süresinin dilerseniz hepsini, dilerseniz bir kısmını ödeme hakkınız var. Yazınızdan ay ve gün vermeden babanızın 1987 girişli olduğunu belirtmişsiniz. Ödeyeceğiniz askerlik borçlanmasıyla babanızın başlangıcını 23.11.1986 öncesine getirirseniz babanız 49 yaşında yani 2013 yılındaki doğum gününde emekli olur. Mesela, 1987 yılının 1 Temmuz'unda SSK'lı olmuşsa 7 aylık askerlik borçlanması yaptığınızda başlangıcı 7 ay geriye gidip 1 Kasım 1986 olur. Bu başlangıçla da 49 yaşında emekli olur.

ÖDEME RAKAMI EN AZ 268 LİRA
Askerlik borçlanma süresini siz belirlediğiniz gibi ödeme rakamını da siz belirliyorsunuz. Borçlanma talep dilekçesinde asgari ödeme (aylık 268 lira) ile azami ödeme rakamı (aylık 1741 lira) arasında dilediğiniz bir rakamı seçme hakkınız var. Ancak emekli aylığı hesaplama sistemine göre, 1987 yılı öncesi kazançlar emekli aylığını etkilemediği için en düşükten ödemenizi tavsiye ederim. Sizin için yüksek ödemek, emekli aylığını tek bir kuruş bile artırmaz.
Askerlik borçlanması için SGK'ya "Talep Dilekçesi" vereceksiniz ve SGK sizin taleplerinize göre babanıza bir borç çıkarıp postayla tebliğ edecek. Tebliğ tarihinden bir ay içinde borcu ödemeniz gerekir. Bir ay içinde ödemezseniz yeniden borçlanma işlemleri yapma hakkınız her zaman var.

***

Kendi ayrılan kıdem alamaz

Ali Bey, 17 Eylül günü başlayan Sosyal Güvenlik Sertifika Programı öğrencinizim. 26.08.2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 650 sayılı KHK ile ilgili olarak kamu sektöründe çalışırken aynı anda özel sektörde işyeri hekimliği yapan doktorlar işyerlerinden ayrılmak zorunda kalıyorlar. Bunların kıdem tazminatı talepleri oluyor. Bu konuda bir yazı yayınlarsanız oldukça aydınlatıcı olacağı kanaatindeyim. Bülent Türk

Bülent Bey, 1475 Sayılı İş Kanunu'nun 14'üncü maddesine göre kıdem tazminatı alabilme hakları belirlenmektedir. Tam gün uygulaması gereğince, kamuda çalışanlar özel sektörde çalışamamaktadırlar. Bu durumda kamu ile özel arasında tercih yapma hakları kendilerindedir. Kamuyu tercih ederlerse özel sektörden kendileri ayrılmış olacağından kıdem tazminatı ödenmesi gerekmez. Ancak işveren ödemek istiyorsa sanki işten çıkarmış gibi işlem yapıp kıdem tazminatlarını ödeyebilir.

***

Askerliğe işe girmeden gittiyseniz borçlanıp hemen emekli olursunuz

20.09.1956 doğumluyum. İşe girişim 25.10.1976'dır. 4056 günüm var. SSK dan emeklilik için başvurduğumda bir ay farkla yararlanamadığım söylendi. Acaba askerliği borçlansam emekli olabilir miyim? İzzet Erdoğan

Yasalarımıza göre, erkeklerden 08.09.1976 günü ve öncesinde işe girenler 55 yaşında en az 3600 günle emekli olurlar. Siz ise gerçekten bu tarihten bir buçuk ay sonra sigortalı olmuşsunuz, bu nedenle de kademeli emeklilikle yaşa takılmışsınız. Şayet askerliğinizi (tarihlere göre pek mümkün olmasa da) 25.10.1976 gününden önce yapmışsanız 48 günlük askerlik borçlanmasıyla hemen emekli olursunuz.