Advertisement

İlk kez bu sütunlardan, eski memurlar ikramiye hakları olduğunu öğrendiler. İlk dilekçe örneği de yine bu sütunlardan yayınlandı. İlk mahkeme dilekçesi örneği de bu gazetede yayınlandı ve dilekçe örnekleriyle yola çıkan 14 bin kişi şimdi paralarını almaya başladı

Ali Bey, bir dönem memur olarak çalışmıştım. Daha sonra SSK'ya bağlı bir kuruluşta çalışıp 2009 yılında emekli oldum. Sizin yönlendirmeleriniz sonucu geçen sene ikramiye alabilmek için dava açtım. Dava bir yılı aşkın sürdü ve bundan 1 hafta önce karar elime ulaştı. Karar lehime sonuçlanmış. Şimdi sorum şu: Dava sonucuyla beraber SGK İl Müdürlüğü'ne gittim. Onlar, Ankara Emekli Sandığı Merkezi'ne dilekçe yazmamı söylediler ve ben de yazdım. Yalnız dilekçe yazarken ödeme tarihindeki rakamlardan ödensin diye belirtmedim. Fakat mahkemeye başvururken sizin dilekçenizdeki gibi ödeme tarihi kısmını belirtmiştim. Bu konuda herhangi bir sıkıntı olur mu ve bundan sonraki süreç hakkında bilgi alabilir miyim?
Selim YAVUZ

Sayın okurum, öncelikle hak mücadelesinde sessiz kalmayıp, devletten alamadığınız memuriyet süresinde geçen ikramiyenizi almak için harekete geçip, başarıya ulaştığınıza sevindim. Zira, SGK'dan ikramiye alacağı olan bir milyondan fazla kişi olduğu halde 490 bin kişi SGK'ya dilekçe gönderdi, dilekçelerin hepsi reddedildiği halde sadece 14 bin kişi dava açtı. Siz de bu 14 bin kişiden birisiniz. Geçmiş yıllarda bir müddet memuriyet yapmış ve sonrasında SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı'ndan emekli olmuş kişiler, 2009 yılında Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararla ikramiyelerini alabilme hakkına kavuştular
ama hükümet engellemek için yeni bir yasa çıkarmıştı. Çıkarılan bu yasa, hem CHP'nin girişimi hem de örneğini yayınladığımız dava dilekçesi sonrasında yeniden Anayasa Mahkemesi'ne gitmişti. 12 Mayıs 2011 günkü oturumda Anayasa Mahkemesi bir kez daha eski memurlara ikramiye ödenmeli kararını vermişti. Bu karar daha sonra 9 Temmuz 2011 günü Resmi Gazete'de yayınlandığından, 9 Temmuz 2011'den sonra ister SSK, ister Bağ-Kur, ister Emekli Sandığı isterse de özel banka/Borsa sandıklarından emekli olsunlar, geçmiş memuriyet sürelerine ait ikramiyelerini güncel rakamlar üzerinden almaya başladılar.

EKSİK ÖDEME İKİNCİ DAVAYI GEREKTİRİR
Anayasa Mahkemesi'nin 9 Temmuz 2011 günü yayınlanan kararından sonra hükümetin geçmişte emekli olanlara davasız para ödenebilmesi için yasa çıkarması lazım, duyumlarıma göre bu tür bir çalışma var. İkramiye için dava açan 14 bin kişi davalarını kazanmaya başladılar. Selim Bey, siz ve sizin gibi davayı kazananlara sesleniyorum. Mahkeme kararını ekine ekleyip, SGK Kamu Görevlileri Emeklilik Dairesi Başkanlığı'na aşağıdaki gibi bir dilekçeyi APS ile gönderin. Dilekçenize uygun olarak ödeme tarihindeki gösterge ve taban aylık göstergelerine göre ödeme yaparlarsa ne âlâ yapmazlar da 2009 rakamlarıyla yaparlarsa 60 gün içinde dilekçenize olumlu yanıt verilmediğinden bahisle ikinci bir dava açarak paranızı tam alabilirsiniz.

***

İşkolu barajının % 10'dan binde 5'e çekilmesi taslakta

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sosyal taraflarla yapılan Üçlü Danışma Kurulu toplantısında, 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu'nda yapılması planlanan değişikliklere ilişkin büyük oranda uzlaşıldığını söyledi. Yüzde 50 artı 1 olan işyeri barajının yüzde 40 olarak, yüzde 10 olan işkolu barajının ise binde 5 olarak kanun taslağında yer alacağını belirten Çalışma Bakanı Çelik, değişiklik içeren söz konusu taslağın bu hafta içinde Bakanlar Kurulu'na gönderileceğini ifade etti.