Advertisement

Dış ticaret verileri ilk işareti vermişti. Sanayi üretim endeksi de aynı doğrultuda çıktı. Mart ayında ekonomik faaliyet yılın ilk iki ayına göre zayıfladı. Uzun zamandır bir ay artan, bir sonraki ay azalan sanayi üretimi bu yılın ocak ve şubat aylarında üst üste artış göstermişti. Ekonomik büyümenin hızlandığı yönünde bir izlenim oluşmuştu.
Mart ayında takvim ve mevsimsel hareketlerden arındırılmış imalat sanayi endeksi bir önceki aya göre yüzde 1.4 azaldı. Grafikten de görüldüğü gibi, imalat sanayi üretimindeki oynaklık aydan aya devam ediyor.
Ekonomik faaliyet bu yılın ilk üç ayında geçen yılın son üç ayına göre daha güçlü. Ama, tüm yıl için hedeflenen (arzulanan) yüzde 4 civarında bir büyüme için yılın ilk üç ayındaki performans oldukça zayıf görünüyor.

ENERJİ ÜRETİMİ DÜŞÜYOR

Ham veriler mart ayında imalat sanayi üretiminin geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1 arttığını gösteriyor. Önceki iki ayda ise aynı bazda imalat sanayi üretimindeki artış yüzde 3.6 olmuştu. Üretimdeki zayıflama alt sektörler arasında yeknesak değil. Geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında, mart ayında ara malları üretimi yüzde 3.6 arttı, ama önceki iki aya göre artış daha düşük oldu. İlk üç ayda ara malları üretimindeki artış yüzde 4.3 oldu.
Dayanıklı tüketim malları ve yatırım malları üretimi mart ayında düştü. Dayanıklı tüketim malları üretimi yıllık bazda geçen yılın temmuz ayından beri düşüyor. Ama, yatırım malları üretimi yılın ilk iki ayında artarken mart ayında yönünü aşağıya çevirdi. Benzer bir gelişme, yatırım malları ithalatı verisinde de görüldü. Öyle anlaşılıyor ki, yatırım talebinde henüz kararlı bir toparlanma gerçekleşmiyor.
Tüketim talebi, yatırım talebinden daha iyi durumda. Mart ayında dayanıksız tüketim malları üretimi yüzde 1'e yakın artmaya devam etti, ama artış önceki aylara göre daha zayıftı.

 

Ekonomik büyümenin henüz kalıcı bir hızlanmaya geçemediğinin bir başka göstergesi enerji üretimi. Geçen yılın ekim ayından bu yana enerji üretimi düşüyor. İmalat sanayi üretim verisinden ise enerji üretiminin bu denli düşmesini gerektirecek bir izlenim alınmıyor. İmalat sanayi dışındaki sektörlerde enerji talebinin giderek daha fazla düştüğü yönünde bir izlenim elde ediliyor.

İÇ TALEP OLMADAN OLMUYOR

Geçen yılın tümünde ekonomik büyüme yüzde 2.2 oldu. Son üç ayda ise geçen yılın aynı dönemine göre, ekonomik büyüme yüzde 1.36'ya kadar düşmüştü. Bu yılın ilk üç ayında geçen yılın son üç ayına göre daha yüksek bir büyüme rakamı görebileceğiz. Ama bu rakam geçen yılın tümünde yaşanan ekonomik büyüme rakamından çok yüksek olmayacak. Belki aynı olacak.
Takvim ve mevsimsel hareketlerden arındırılmış imalat sanayi endeksi bu yılın ilk üç ayında geçen yılın son üç ayına göre yalnızca yüzde 1.3 arttı. Geçen yılın üç ayında imalat sanayi üretimindeki ortalama artış yüzde 2.3 idi. Ham verilere göre de, bu yılın ilk üç ayında geçen yılın aynı dönemine göre üretim artışı yüzde 2.3'te kaldı.
Bütün bu veriler ekonomik büyümenin teklemekte olduğunu gösteriyor. Daha iyi bir performans için iç talebi canlandırıcı önlemlerin devreye girmesi şart.