Advertisement

Yunanistan Başbakanı Papandreu herkesi şoke etti. insanın aklından dahi geçmeyecek referandum fikrini anlaşmaların mürekkebi kurumadan ortaya attı.
Bir buçuk yılı aşan süredeki bunca çaba, 18 tane liderler toplantısı ve geçen hafta zorlukla yapılan anlaşma çöpe gitti.
Kanımca Papandreu tam bir Bizans oyunu oynadı.
Kendisini tanırım. Ülkesinin içine düştüğü durumdan çıkarmak için gecesini gündüzüne kattığına bizzat şahit oldum. Ben de herkes gibi, dürüst bir kişiliğe sahip olan Papandreu'ya güvenmiştim.
Ne var ki onun bir siyasetçi olduğunu ve hele Yunanistan gibi politikanın değişik kurallara göre oynandığı bir ülkede başbakanlık yaptığını unuttum.
Böyle bir niyetinin olduğunu müzakereler sırasında söyleyebilirdi. Referandum olasılığından bahsedebilirdi.
Bunu yapmadığını Avrupalı liderlerin söylemlerinden anlıyoruz.

TEK SORUMLU MERKEL
Kanımca bu işin tek sorumlusu Almanya Başbakanı Merkel'dir.
Aslında karar alma, işi kotarma ve sonuca ulaşma konularındaki zayıflığının böyle beklenmeyen bir durumla noktalanmasına da şaşmamak gerekir.
Zira Yunanlıların yıllarca sürecek bir kemer sıkma sürecine dayanıp dayanamayacağını kontrol ederken, referandum gibi sorumluluğu halka atacak politikacıların var olabileceğini de hesap etmeliydi.
Sadece kendi vergi mükellefini ve parlamentosunu dinleyip diğer olasılıkları gözden kaçırınca işler karmakarışık oldu.
Ben de referandumdan hayır çıkacak şeklinde düşünenlerdenim.
On yılı aşkın süre hayat standardı sürekli düşecek, gelirleri azalacak ve çıkış umutları her gün tıkanacak bir ülke vatandaşı olsam, IMF tarafından önerilecek önlemlere hayır derdim.

NE OLACAK?
Peki şimdi ne olacak? Temel soru bu.
Önce kısa dönemi düşünelim.
Papandreu cuma günü güvenoyu alırsa, referandum kaçınılmaz.
Referandumdan hayır çıkması gibi bir riski fiyatlayacak piyasalar önce İtalya'dan, sonra ise İspanya'dan paralarını bir panik içinde çekmeye ya da bu ülkelerin borçlarını çevirmemeye başlarlarsa durum kontrol edilmez hale dönüşebilir.
Yunanistan'ın resmi iflasının ilanı ise kaçınılmaz. Hükümet güvenoyunu alamayarak düşerse yeni hükümetin tutumu önem kazanacaktır. Bu olasılıkta referandum olmayabilir.
Orta dönemde ise Yunanistan'ın Euro'dan çıkarılmasından başka seçenek göremiyorum. Bu durumda Euro projesinde değişiklik yapılması kaçınılmaz bir hale gelecektir. Almanlar Euro'yu Yunanistan dahil diğer sorunlu ülkelerin tüm borçlarına garanti vererek kurtarabilirler.
Zor günler Avrupa'yı bekliyor.