Advertisement

Sonunda Avrupa Birliği, Yunanistan için Düyun-u Umumiye İdaresi kurulmasına karar verdi.
Birliğin, Yunanistan'ın 130 milyar Euro'luk yardım paketini serbest bırakması için son olarak ortaya koyduğu isteklerin içeriği bundan başka bir şey değil.
Hatırlayalım; Osmanlı İmparatorluğu'nda böyle bir idare kurulmuştu. II Abdülhamid döneminde 1872 yılında dış borçlarını denetleyen ve tam adıyla "Düyun-u Umumiye-i Osmaniye Varidat-ı Muhassasa İdaresi" olan bir kurum, İngiliz ve Fransızların önerisiyle oluşturulmuştu.

YÜZ KARASI BİR KURUM

Kırım Savaşı ile dış borç batağına düşen Osmanlı yönetimi sonunda Düyun-u Umumiye yaklaşımını kabul etmek zorunda kaldı. Vergi gelirlerinin bir kısmını bu idare topladı. Borçların geri ödemesinde kullandı.
Osmanlı İmparatorluğu döneminin en yüz kızartıcı kurumu kanımca buydu.
Şimdi aynı sistemi Yunanistan için devreye sokuyorlar. Bu kez başrolde Almanlar var.
130 milyar Euro'luk paket yürürlüğe girse ve Yunanistan iflas ilan etmekten şimdilik kurtulsa bile bu ülkenin geri kalan borçlarını ödeyecek kabiliyet ve kapasitede olmadığını herkes biliyor. O nedenle de disiplinden ödün vermeyen Almanların işi sıkı tutmaya karar verdikleri anlaşılıyor.
İsmi henüz konulmayan bu yapının özellikleri şöyle:
■ Avrupa Birliği Maliye Bakanları, Yunanistan'ın maliyesini yönetmek için bir yetkili atayacaklar.
■ Bütçe sıkı bir denetim ve kontrol sistemine tabi olacak.
■ Atanacak kişi bütçede temel harcamaları bloke edebilecek.
■ Vergi gelirlerinden borçların ödenmesi için gerekli kısım ayrıldıktan sonra geri kalanla devlet harcamaları yapılabilecek.
■ İlk tasarruf önlemi olarak üç yıl içinde 150 bin kamu görevlisi işten çıkarılacak.
■ Bütçesi ise Brüksel'den onaylandıktan sonra yürürlüğe girebilecek.
Şunu da kabul etmek lazım ki, bu kadar sıkı önlemler alınmazsa Yunanistan mevcut borçlarını ödeyemez.
Demokratik bir toplumda halkın borçları geri ödemeye dayanma gücünün sınırlı olduğu malum. Hele Yunanistan'da bu konuda esneklik kat sayısı çok düşük. İleride Yunan hükümetlerinin "Ben düşüneceğime sen düşün" deme olasılığına karşı AB işi önceden sıkı tutuyor.

ALACAKLILAR ANLAŞMASI TAMAM AMA...

Uzun süredir alacaklılarla müzakere edilen borç ertelemelerinde bir sorunun bulunduğunu sanmıyorum. Bu geçen hafta da böyleydi.
Ancak sorun Avrupa Birliği'nin Düyun-u Umumiye İdaresi'nin kurulması da dahil 10 sayfalık "önceden yüklemeli" önlem isteklerinden kaynaklanıyor. Bu da borç erteleme anlaşmasının da uygulamaya konulmasını önlüyor.
Çarşambaya kadar süre var. Başbakan Papademos parti liderleriyle sürekli toplanıp bir çözüm bulmaya çalışıyor. Ancak parti liderleri hem şaşkın hem de kızgın. Maliye Bakanı Venizelos'un tanımlamasıyla Yunanistan milli haysiyet ile 130 milyar Euro yardım arasında kalmış durumda.
Yunanistan'da siyasetçilerin köşeye sıkıştığı ve hareket alanlarının çok dar olduğu açık.
En risklisi de bu. Kaybedecek bir şeyi olmayandan korkacaksın.