Advertisement

2 gün sonra İMKB'nin üyeleriyle muhtemelen son genel kurulu yapılacak. Neden son genel kurul? Çünkü İMKB şirketleşiyor ve şirketleştiğinde büyük olasılıkla tüm paylar Hazine'ye ait olacak ve Borsanın şu anda üyeleri olan banka ve aracı kurumlar ortak olamayacakları için artık genel kurula katılamayacaklar.
Borsanın şu anda göz kamaştıran mal varlığı olduğu için, devlet banka ve aracı kurumlara bu mal varlığından pay verecek mi, vermeyecek mi belli değil. İşin aslına bakılırsa devletin tek kuruşluk katkısının olmadığı bu mal varlığı tamamıyla borsanın üyesi olan banka ve aracı kurumlara ait. Ama ne yazık ki bu gerçeği kabul ettirmek pek kolay değil.
Borsanın bu son genel kurulunda borsayla ilgili yönetmeliklerde çok sayıda değişiklik yapılacak. Personelden teşkilat yapılanmasına, başkanın yetkilerinin artırılmasından piyasa düzenlemelerine kadar değişiklik yapılması planlanıyor. Her ne kadar SPK onayı gerekse de, bir aksilik çıkması beklenmiyor. Piyasalara yönelik bazı yenilikler de mevcut. Örneğin, aracı kurum ve bankalar açısından önemli bir yenilik, bundan böyle borsa üyeliğinin değil piyasalara üyeliğin söz konusu olacak olması.
Yani şu anda olduğu gibi ille de hisse piyasası üyesi olunması şart değil. Sadece tahvil piyasasına üye olunabileceği gibi, açılacak diğer piyasalara özgü üyelik de olabilecek. Böyle olunca her piyasaya giriş aidatı da farklılaşacaktır muhtemelen. İMKB'nin bu noktada ya tüm borsaların birleşecek olmasını ya da opsiyonların kendisine verilecek olmasını hedeflediği de anlaşılabilir.
İkinci ve asıl önemli değişiklik, banka ve aracı kurum çalışanlarına yönelik. Piyasa jargonuyla front running denilen işlem sistemi açıkça yasaklanıyor. Front running bugüne kadar kurallara aykırılık değil ama ahlak dışı bir işlem sayılıyordu. Bu işlemler sayesinde servetine servet katan aracı kurum çalışanları çok sayıda. Günahları boynuna. Ama bundan sonra bu tür işlem yapanların tespit edilmesi halinde cezalandırılacakları öngörülüyor.
Nedir bu front running? Müşteri emir bilgisine dayalı olarak önceden işlem yapılması demek. Örneğin, bir yabancı müşteri oldukça yüksek miktarlı bir alış emri verdiğinde, bu emri alan aracı kurum çalışanı emri gerçekleştirmeden önce kendisine veya yakınlarına o hisseden alır veya aldırırsa front running yapmış olur. Haksız bir kazanç elde edeceği için bunun yasaklanması, cezalandırılması mutlaka gerekir. Ama bugüne kadar yapanların yanına kâr kalacaktır. Gerçi işin bir başka boyutu da ne İMKB'nin ne de SPK'nın açık bir ihbar olmadan bunu tespit edebilmelerinin imkânsız olması. Ama bu kuralın bulunması bile etkili olabilir.
Borsayla ilgili bir başka gelişme, IMF toplantıları için ABD'de bulunan Sayın Ali Babacan'dan geldi. Sayın Bakan üç borsanın birleştirilmesi, tek çatı altında toplanması çalışmalarının devam ettiğini ve bu projenin yakından hayata geçeceğini ifade etti. Üç borsadan kasıt İMKB, VOB ve Altın Borsası. Hatta Sayın Bakan kurulmakta olan ürün borsaları ile enerji borsalarının da bu çatı içinde bulunabileceğini söyledi. Şu anda borsalar arasında yaşanan güç kavgası meğerse boşunaymış. "Aklın yolu bir" misali hepsinin birleşmesi, yıllardır süren kangreni de sona erdirecek.