Advertisement

Tüketici fiyatları enflasyonu yıllık yüzde 6.37'ye gerilemiş. Merkez Bankası'nın yıllık yüzde 7 tahmininin dahi altına inmiş. Piyasada gösterge faiz yüzde 5.75 seviyelerine düşmüş durumda. Yarınki toplantısında, Merkez Bankası'nın hem politika faizini hem de faiz koridorunun alt ve üst seviyelerini indirmesi bekleniyor (vergi ve zamları göreyim diyerek ihtiyatlı davranma ihtimali hariç). Döviz fiyatlarında zaten uzun süredir hareketlilik pek yok. Dolar 1.80 civarına, Euro 2.30 civarına sıkışmış durumda ve yurtdışından öyle kaynak girişi oluyor ki Merkez Bankası'nın yoğun alımları dışında dövizin kafasını kaldırması imkânsız görünüyor.
Faizde beklenti yok, dövizde beklenti yok. Bu iki temel yatırım aracında beklenti yoksa tasarrufların yönünün özellikle Borsaya veya hisse ağırlıklı yatırım fonlarına olması lazım. Şimdilik borsa yukarı yönlü ama tüm borsacıların sıkıntı duydukları husus, yukarı giden borsada bankalar başta olmak üzere belli başlı büyük hisselerin ralli yapması. Yükseliş genele yayılamıyor ve geçmiş dönemlerdeki gibi top yekûn bir yükseliş yaşamıyoruz. Nedeni çok basit; piyasada yerli bireysel yatırımcı yok. Piyasayı sürükleyenler başta yabancılar ve büyük oyuncular. Alternatif yatırım araçlarında olabildiğince negatif bir yapı oluşmuş olsa da, ne yazık ki tasarruf sahipleri bir türlü sermaye piyasasına gelmiyor. Sadece hisseler için değil, aynı şekilde son dönemlerde artan özel sektör tahvillerine de tasarruf sahipleri bir türlü ilgi göstermiyor. Sermaye piyasası için bundan daha iyi bir ortam olmaz muhtemelen.
Böyle bir ortamda sermaye piyasasına, borsaya yatırımcı gelmeyecekse ne zaman gelir diye insan düşünmeden edemiyor. Sanırım yetkililer bu sorunun cevabını arıyorlardır. Şu anda en önemli sorunumuz bu. Önümüzdeki dönemde ekonomide büyümenin artması, Türkiye'nin kredi notunun yükseltilmesi gibi ilave etkilerle sermaye piyasalarının daha iyi olması beklenirken yerli bireysel yatırımcıların piyasaya ilgi göstermemeleri araştırılmalı ve cevapları bulunmalıdır.
Her türlü umudumuzu yeni çıkacak Sermaye Piyasası Kanunu'na bağlamış durumdayız. Yeni kanun her ne kadar birtakım yenilikler getiriyor olsa da, bugünden yarına sermaye piyasasında yatırımcı sayısında patlama yaratmayacak. Zaman içinde yatırımcı güvenliği sağlandıkça, yatırımcı hak ve yararları daha sıkı korundukça, piyasa bozucular cezalandırıldıkça yerli bireysel yatırımcıların doğrudan ve dolaylı gelişi artacaktır. Ancak şu andaki sorunumuz tasarrufsahiplerindeki piyasaya olan güvensizliğin giderilmesi. Yatırımcıların paraları batan bankalarda, aracı kurumlarda, şirketlerde yok oldu. Yok olmayanların paralarına da devlet çeşitli sebeplerle el koydu. Zerre kadar günahı olmayan bu mağduriyetlerde zararları tazmin edilmeyen yatırımcı neden gelsin ki?
Bu tablo düzeltilmeli; yaşananların tekrarlanmayacağı anlatılmalı ve ikna edilmeliler ki tasarruf sahipleri sermaye piyasasına gelsinler. Aksi takdirde 100-150 binlere ulaşan borsamız olacak ama hiç yerli bireysel yatırımcımız kalmayacak.