Advertisement

Sermaye Piyasası Kanunu Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edildi. Kanun Cumhurbaşkanı tarafından onaylanıp Resmi Gazete'de yayınlanınca yürürlüğe girecek. Hayli önemli değişiklikler yapılan yeni Sermaye Piyasası Kanunu önümüzdeki günlerde yoğun bir şekilde tartışılacak. Kanun Türkiye'ye, sermaye piyasasına hayırlı, uğurlu olsun.
Kanunun kabul edilmesiyle birlikte SPK başkan ve üyelerinin görevden alınmaları Kanunun önüne geçmiş oldu. Kanunun geçici 7. maddesi görüşülürken Sayın Ali Babacan tarafından verilen önerge ile SPK Başkanı Vedat Akgiray ve 6 Kurul üyesi görevlerinden alındılar. Neden görevden alındıklarına ilişkin çeşitli spekülasyonlar yapıldıktan yaklaşık 24 saat sonra Ali Babacan görevden alma gerekçesini "başarısızlık" olarak açıkladı. Sayın Bakana göre 2002 yılından bu yana, sermaye piyasası, koşturan Türkiye ekonomisine yetişememiş durumda. Ekonomik veriler de Bakan'ın söylediklerini teyit ediyor. Sayın Bakan yatırımcı sayısının az olduğunu, halka açılan şirket sayısının yetersiz olduğunu vurgulayıp, "Bize ayak uyduracak, Türkiye ekonomisinin hızına ayak uyduracak bir mevzuat ve kadroyla bu işleri yapmak zorundayız" şeklinde açıklamada bulunmuş. Sayın Bakan'a katılmamak mümkün değil. Sermaye piyasası 2000'li yıllardan bu yana kan kaybediyor. Ekonomi kadar büyümediği ve gelişmediği gibi sürekli geriye doğru gidiyor.
Sermaye piyasasının neden gelişmediği ve nasıl büyüyebileceği konusunda önce doğru teşhis, ardından doğru tedavi gerekiyor. 10 yıldan fazla süredir bu yapılamadı. Teşhis ve tedavi için hazırlanan kanun da yeterli olmayacaktır. Kadroların görevden alınması da ne yazık ki sorunun çözümüne katkı sağlamayacaktır. Son 10 yıllık döneme bakıldığında kesinlikle en çok çaba gösteren ve en başarılı başkanın Vedat Akgiray olduğunu herkes söyleyecektir. Görevden alınması doğru olmamıştır ve görevden alınma biçimi de şık olmamıştır.
SPK Başkanı Vedat Akgiray uluslararası tanınan, bilinen gerçekten değerli bir finans hocası. Daha önce de yazdık, Vedat Hoca 30 yıllık SPK tarihinde iz bırakan 3 başkandan birisi. Vedat Hoca oldukça liberal, piyasa dostu, elini taşın altında bulundurmuş, dünyadaki gelişmeleri çok yakından bilen birisi olarak atandığı başkanlıkta alışılmış bürokratik tavırların çoğunu değiştirmişti veya değiştirmeye başlamıştı. Piyasayı engelleyen anlamsız birçok kuralı da değiştirip yeni kurallarla piyasaların önünü açmıştı. Hoca, halka arz seferberliği gibi önemli atılımları başlattı. Hiçbir kurumla kavgalı hale gelmedi, kurumların uzlaşması için sürekli uğraştı. G20 ve sermaye piyasası örgütlerinin tepe kuruluşu IOSCO'da en önemli kişilerden biri olarak Türkiye'yi temsil ediyordu. Tüm bu olumlu yanlarına, yaklaşık 3 yılda hazırlattığı yeni kanunu da eklersek Vedat Hoca SPK'nın unutulmaz başkanları arasına girer.
Piyasaların Vedat Hocaya bir şükran borcu olduğu kanaatindeyiz. Türkiye'nin, Türk finans dünyasının Vedat Hocadan yararlanması lazım. Katkılarının önemli olacağını düşünüyoruz. Bu vesileyle kendisine bundan sonraki yaşamında başarılar diliyoruz. Şimdi önemli olan bundan sonra gelecek yeni başkanın benzer niteliklere sahip olması ve ayağa kalkmaya başlayan sermaye piyasasında bayrağın dalgalandırılmaya devam ettirilmesidir.