Advertisement

Muhtemelen önümüzdeki en az 15-20 yılı belirleyecek olan Sermaye Piyasası Kanunu yürürlüğe girdi. Yeni yılın ilk temennisi olarak, Türkiye'ye ve sermaye piyasasına hayırlı olmasını diliyorum. Kanunu çok tartıştık ve tartışmaya devam edeceğiz. Ancak kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte SPK Başkan ve üyelerinin Bakanlar Kurulu kararıyla atanmaları çok önemliydi ve Sayın Vahdettin Ertaş'ın atanması yeni yılın sevindirici haberi oldu. SPK Başkan ve üyelerini bu vesileyle tebrik ediyor ve başarılar diliyorum.
SPK Başkanı Sayın Vahdettin Ertaş'ın SPK Başkanlığı'na atanması benim için iki açıdan önemli. Birincisi, Sayın Vahdettin Ertaş, eğitimi, bilgisi ve tecrübesiyle fazlasıyla bu göreve layıktır. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, sermaye piyasası güvenilir ellerde, bu yüzden herkes rahat ve huzurlu olsun. İş hayatının çok önemli kısmını SPK'da geçiren Sayın Ertaş, bir dönem Altın Borsası Başkanlığı da yapmıştı. Vahdettin Ertaş'ın bu tecrübeleri ve bilgi birikiminin sermaye piyasasının şekillenmesinde belirleyici olacağını ve hatta Borsa İstanbul AŞ yapılanmasında da önemli katkılar sağlayacağını düşünüyorum.
Bu atamanın benim açımdan ikinci önemli özelliği, Vahdettin Ertaş'ın bizzat SPK'da yetişmiş birisi olması. 30 yıllık SPK tarihinde ilk kez içinden yetişen birisi başkanlığa uzanmış oldu. Sayın Vahdettin Ertaş 25 yıllık çalışma hayatının neredeyse tamamını SPK'da geçirmiş, uzman yardımcılığından kurul üyeliğine kadar her aşamada bulunmuş birisi. Bu anlamda eski bir SPK'lı olarak Sayın Vahdettin Ertaş'ın başkan olarak atanması tüm kurul çalışanlarını olduğu gibi beni de çok sevindirdi ve gerçekten de gururlandırdı. Başkan Ertaş ile birlikte kurul üyesi olan iki SPK kökenli arkadaşımız daha var. İlk kez SPK'dan yetişenlerin yöneteceği bir kurum haline gelen SPK'nın, önümüzdeki dönemde moral ve motivasyon olarak üst düzeyde olacağını da söylemek mümkün.
Yeni başkan ve üyelerle çalışanları zorlu ve yoğun bir dönem bekliyor. Yeni yürürlüğe giren kanunun gerektirdiği ikincil düzenlemeler mesailerinin önemli bir kısmını kapsayacaktır. SPK'dan yetişen uzmanların çalışma hayatları boyunca en çok duydukları, en çok konuştukları, her yerde karşılarına çıkan ve her zaman başvurdukları küçük yatırımcının korunması ilkesi, yapılacak düzenlemelerde de temel ilke olmayı sürdürecektir. Bu nedenle düzenlemelerde yatırımcı korunmasına ilişkin hükümlerin ağırlığı olduğunu muhtemelen göreceğiz. Ancak yatırımcıların korunması, şirketlerin ve kurumların aleyhine bir sistemin yaratılmasına neden olmayacaktır. Yatırımcıları korumanın en doğru yolunun piyasaları büyütmekten geçtiğini başkan ve üyelerin fazlasıyla bildiğinden ve idrak ettiğinden eminim. Önümüzdeki dönemde yapılacak düzenlemeler ve alınacak kararlarda kimseye haksızlık yapılmayacağını söylemek mümkün. Başkanın herkese karşı eşit mesafede ve adil olacağını biliyorum.
Başkana elimizden geldiği kadar desteğimiz ve katkımız sürecektir. Ama katılmadığımız, yanlış bulduğumuz düzenleme, karar ve uygulamalara en sert eleştirilerin de, geçmişte olduğu gibi yine benden geleceğini belirtmek isterim.
Bir kez daha kutluyorum. Hoşgeldin Vahdettin Ertaş.