Advertisement

Gerek Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek ile çarşamba akşamı gerçekleştirdiğimiz Ekoforum programında, gerekse dün Strateji Düşünce Enstitüsü'nün (SDE) AB krizi odaklı toplantısında konuşan Merkez Bankası Başkanımız Erdem Başçı, Türkiye'nin küresel piyasalarda pozitif ayrışma sürecinde olmasının haklı noktalarına işaret ettikleri ölçüde, giderek artan risk baskısını da takip ettiklerini vurguladılar.
Ekonomi yönetimi, yurtiçi piyasalardaki iyimserlik havasının dozajının iyi ayarlanması gerektiği noktasına işaret ediyor. Bakan Şimşek, Moody's'in son not artış kararının gecikmiş bir karar olduğunu ve özünde Türkiye'nin 2012 yılı bütçe performansı dikkate alındığında ise esasen bugünkü tabloya uymayan bir not artırımı olduğunu vurguluyor.
Ekonomi çevrelerinin ve icracı bakanlıkların not artırımı veya aşırı iyimserliği dikkate alarak, daha agresif bir tutum içinde olmamaları ekonomi yönetiminin en büyük temennisi. Maliye Bakanı Şimşek, 2B ve bedelli askerlikten gelecek kaynağı, bu yılın bütçe gelir performansını iyi analiz ederek, farklı kamu kurum ve bakanlıklara hemencecik kullandırmaya da niyetli olmadıklarını hatırlatıyor.
Bakan Mehmet Şimşek'e piyasalarda Fitch'in Türkiye'nin uluslararası derecelendirme notunu yatırım yapılabilir ülke seviyesine yakın dönemde yükseltmesi yönündeki söylentileri sorduğumuzda, ihtiyatlı yaklaşılması gerektiğini vurguladı.

ELİMİZ 2010 VE 2011'E GÖRE GÜÇLÜ DEĞİL
Nitekim, dün Fitch Bloomberg HT'ye yaptığı açıklamada, şu an için açıkladıklarından daha farklı bir değerlendirmesi olmadığını belirtti. Fitch, son raporunda, Türkiye "yumuşak iniş" sürecinde iyi bir mesafe kat etse de, cari açık ve özellikle açığın finansmanındaki kısa vade sorununun, AB kriziyle birlikte Türk ekonomisi için kırılganlık riskini artırdığına işaret ediyor.
Bakan Mehmet Şimşek de, AB krizinin Türkiye'yi ticaret ve finansman kanalından etkilediğini hatırlatıyor ve maaş ayarlamaları benzeri kalemlerin 2012 yılının ikinci altı aylık döneminde bütçe performansını nasıl etkilediğini dikkatle takip edeceklerinin, AB ülkelerinin ve ABD'nin bütçe açıklarının büyümesinden cesaret alıp, kimseyle açık artırma yarışına girmeyeceğimizin, mali disiplini korumak adına icracı bakanlıklara daha yılbaşından bu yıl ek kaynak talep etmemelerini hatırlattıklarının altını çiziyor. Ekonomi yönetimi, ekonomi çevrelerinin gevşememesi için uyarılarını sürdürecek.


1. çeyrek büyüme tahminim % 2.25-2.8

Sevgili Yavuz Barlas, "Hocam, bu televizyonda söylemeye benzemez, yazdın mı kayda girer" diye uyarmış olsa da, önümüzdeki pazartesi günü açıklanacak büyüme tahminimi paylaşıyorum. Merkez Bankası bitmekte olan 2. çeyrek büyüme performansına yönelik daha iyimser beklentiye işaret etse de ben yılın ilk yarısı için ihtiyatlıyım. Umarım, mahcup kalırım.