Advertisement

Geçtiğimiz 10 günlük süre içerisinde, PPK'nın zorunlu karşılık oranlarını kısmen yumuşatma,
içeriğini yeniden kurgulama, faiz koridoru üst bandını sınırlı ölçüde aşağı çekme ve temel para politikası faiz oranını 25 baz puan indirme senaryolarını, bu olası adımların birinin veya aynı anda ikisinin gündeme geleceği olası kararı değerlendirdik.
Benim teknik boyutta temel endişem, pozitif yönde ayrışmakta olan Türk ekonomisine, cazip nominal ve reel faiz etkisiyle, uluslararası sermaye girişinin hızlanması ve döviz kurlarında, sepet kurda gözlenecek gerilemenin, Türkiye'nin küresel rekabet becerisini zorlamasıydı. TİM Başkanı Büyükekşi'nin de ifade ettiği gibi, sepet kurun 2.05 TL'nin altına gerilemesi ve neredeyse 2 TL'yi de zorlaması, Türk ihracatçısının tedirginlikle takip ettiği bir süreç.

IMF'DEN MENA İÇİN OLUMLU TAHMİN
Bu noktada, TCMB'nin kendi raporlarında TL için, küresel rekabet koşullarını gözeten ve tartılı efektif reel kurun buna göre şekillendiği bir para politikasına özen gösterdiği mesajını sıklıkla görüyoruz. Bu nedenle, ihracatçı kesimi de bu konuda Merkez Bankası'ndan kararlı adımlarının devamını bekliyor.
Türk ihracatçısı bir yandan kur konusunu takip ederken, bir yandan da bu yıl kısmen daralan Euro Bölgesi ve AB ihracat hacmi kaybını telafi etmek adına bölge ülkelerine olan ihracat hacmini artırmanın peşinde. TİM'in ve TÜİK'in açıkladığı veriler, ihracatçımızın şu ana kadar söz konusu kayıpları özellikle Ortadoğu ve Kuzey Afrika'ya (MENA) yapılan ihracat ile karşıladığını çok net gösteriyor. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın Bloomberg HT'ye verdiği röportajda altını çizdiği detay, Irak'ın 2013 yılı sonunda Türkiye'nin bir numaralı ihracat pazarı olma ihtimalinin kuvvetli olduğunu gösteriyor.
IMF'nin bu hafta yayınladığı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nun revizyonu şeklinde ara rapor, 2012 yılı için MENA Bölgesi'nin büyüme tahmininin yüzde 4.2'den 5.5'e yükseltildiğini gösteriyor. IMF'nin tahmini, Avrupa'da kayba uğrayan ve bu bölgeden medet uman Türk ihracatçısı açısından adeta müjde niteliğinde.

TCMB 'TEMKİNLİ OLMAYI' TERCİH ETTİ
TCMB PPK toplantısından faizleri aynı düzeyde bırakma kararı çıktı. Anlaşılan, küresel gıda ve tarım fiyatlarındaki yükselme, Ortadoğu'daki gerginlik ve petrol fiyatlarına yönelik yukarı yöndeki baskı ile Maliye Bakanlığı'nın 2012 bütçesi için alkollü içecek ve tütün mamullerine ek vergi ayarlaması ihtimali, Merkez Bankası'nı temmuz ve ağustos aylarını daha temkinli geçirmeye yöneltmiş gözüküyor. Ancak, PPK kararları sonrası, kurlarda aşağı yönde gözlenen hareket mutlaka ihracatçının gündemine girecek. Birlikte görelim.