Advertisement

21. yüzyılın yoğun rekabete açık ortamında, şirketlerin başarılarını kamuoyuna takdim ve kabul ettirebilmelerinin önemli fırsatlarından birisi de, saygın kurum ve projelerle toplumun ve piyasaların karşısına çıkmak gibi gözüküyor. Ramsey ve Türk Hava Yolları'nın dünyanın önde gelen futbol takımlarıyla gerçekleştirdikleri sponsorluk anlaşmaları, Türk şirketlerinin dünya ekonomisiyle buluşmasında, küresel tüketicilerle buluşmasında bu tür birlikteliklerin ne kadar etkili olduğu konusunda önemli ipuçları veriyor.
Ramsey'in erkek giyiminde deneyimli ve önemli bir marka ve şirket olarak, Liverpool'la gerçekleştirdiği stratejik beraberlik, birkaç açıdan örnek teşkil etmesi gereken bir vaka, bir süreç. Öncelikle, dünya vatandaşlarının genel tüketim eğilimleri açısından takım elbise kullanma alışkanlığında zayıflama eğilimi, uluslararasılaşmış markaların gündemindeki hassas bir konu. Ramsey, bu küresel meseleyi çok iyi değerlendirerek "zero weight" koleksiyonuyla, takım elbiseyi yüzde 50'ye varan hafiflikle aynı ölçüde şık duran bir modele dönüştürmüş. Erkek giyimindeki bu innovatif adımı, futbol endüstrisiyle buluşturmak ise mükemmel bir strateji olmuş.
Liverpool Futbol Kulübü ve takımı, dünyada 588 milyon taraftarı ve takipçisi olan bir spor kulübü. Youtube'da Singapur'daki bir düğün töreniyle ilgili dahi ilginç taraftarlık örnekleri görebileceğiniz bir spor takımı. Dünyanın üretim ve tüketim trendleri açısından yükselen coğrafyası olan Asya'da önemli bir taraftar ve hayran kitlesi var. Ramsey'in söz konusu stratejik adımı, önümüzdeki 25 yılın kritik önemdeki pazarlarında, erkek giyim talebi açısından belirleyici olacak bir coğrafyada, pazarlama stratejisi açısından doğru bir taktik.
Ancak, Liverpool'u ikna etmek kolay iş değil. Daha önce Dolce Gabbana'nın, Harvey Nichols'ın hizmet verdiği bir kulüpten söz ediyoruz. Bununla birlikte, konu futbolcunun maça gelirken, kendisini takım otobüsünde ve taraftarla buluşmada rahat hissetmesi, maça konsantre olurken giydiği elbiseden rahatsızlık duymaması boyutunda olduğunda, Ramsey'in "zero weight" koleksiyonu, profesyonel sunumuyla birlikte gereken etkiyi fazlasıyla yapmış. Sıra, Liverpool ve İngiltere milli takımı kaptanı Steven Gerrard'a geldiğinde, Gerrard'ın takım elbiseleri beğenmesi ve bir anda hem yönetici, hem de futbolculardan yeni siparişlerin akması, birbirinden farklı vücut ölçüleri olan futbolculara, olağanüstü kısa sürede alınan ölçülerle mükemmel takım elbiseler takdim edilmesi, Liverpool'un bu stratejik sponsorluğa yönelik kararını perçinleyen gelişmeler olmuş.

LIVERPOOL RAMSEY'İ ÖRNEK GÖSTERDİ
Liverpool'lu yöneticiler Jonathan Kane ve Olly Dale'ın verdiği mesajlar, Ramsey'in, gösterdiği performans, futbolcuların memnuniyeti ve pazarlama stratejisiyle kulüp yönetimini ciddi ölçüde etkilediğini gösteriyor. Bu tablo; Ramsey'in söz konusu sponsorluk becerisinin uluslararası zirvelerde sunumlara konu olmasını sağlarken, Liverpool yönetimi kulübün diğer sponsorlarına Ramsey'le gerçekleştirilen bu stratejik beraberliği, nasıl bir süreç istedikleri yönünde örnek vaka olarak takdim etmişler.
Türk Hava Yolları'nın başarılı sponsorluk örneklerinin de Ramsey'in başarısına örnek teşkil ettiği ve sürecin önünü açtığı gerçeğiyle, Türk şirketlerinin bu tür uluslararası beraberliklerde gösterecekleri yüksek performansın Türkiye'ye uluslararası bakış açısı için kritik önemde olduğunu söyleyebiliriz. Ekonomi Bakanlığı'nın Turquality çabalarının ötesinde, Türkiye'nin önde gelen pek çok şirketinin bu tür sponsorluk becerileri göstermelerine ihtiyacımız var: Eğer Türkiye'nin ihracatının kilogram başına katma değerini 3 dolara yükselteceksek...