Advertisement

Bugünkü G-20 zirvesi öncesinde dünya iş liderlerini bir araya getiren B-20 zirvesinin üçüncüsü Cannes'da başladı. Dünyanın önde gelen şirketlerinden 150 CEO'nun bir araya geldiği B-20'de Türkiye'yi temsil eden TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner'e göre Cannes'daki zirve bugüne kadar gerçekleşen B-20'lerin en kapsamlısı. Toplantı esnasında konuştuğum Boyner, "Seul'de gerçekleşen B-20'de gündeme damgasını kur savaşları vurmuştu. Cannes'daki B-20'ye ise Yunanistan'ın, kurtarma paketi için referanduma gidecek olması ile Euro'nun geleceği gündem oldu" dedi.
Dün Cannes'a gelişinden önce Fransa Devlet Başkanı Sarkozy ile B-20'yi temsilen Elysee Sarayı'nda kahvaltıda buluşan heyette yer alan Boyner'e göre Avrupa, Yunanistan'ın referanduma gidecek olması haberiyle duvara yapıştı. Sarkozy ile gerçekleşen kahvaltıya 70 kişi katılmış. Yunanistan meselesi kahvaltıya da ateş gibi oturmuş. Boyner, "Kahvaltıda şaşkınlık hâkimdi. Kurtarma planı ve borçların tıraşlanması kararı sonrası Yunanistan problemi çözüldüğü sırada diğer kamu borcu büyük Avrupa ülkeleri için neler yapılacağı ve çok kutuplu para sistemine geçişi liderlerin tartışmasını önerecektik ama Yunanistan'daki gelişmelerle Euro'nun geleceğini tartışır olduk" dedi.

Sonuç bildirgesinde neler var?
Boyner, B-20 zirvesi sonunda liderlere iş dünyası olarak sonuç bildirgesinde 40 tane öneride bulunduklarını da söyledi. B-20'de iş dünyasının üzerinde durduğu 3 ana sorun, kurlardaki fazla dalgalanma, kısa vadeli sermaye hareketliliği ve finansal krizlerin frekansındaki artış oldu. Boyner, B-20'den iş dünyası liderlerinin, Devlet Başkanlarına korumacılığı artırmaktan kaçınmalarını ve Doha raporunu bitirmeyi önerdiklerini söyledi. Sonuç Bildirgesi'nde öne çıkan üç başlık, "Küresel yönetişimi yeni gerçeklere ayarlama, ekonomik büyümeye geçişte engellerin kaldırılması ve küresel büyümenin tüm ülkelere yayılması" oldu.