Advertisement

Geçtiğimiz hafta eski İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, İngiltere Ankara Büyükelçisi David Reddaway, Vodafone'un kurucularından Sir Julian Horn Smith, ekimde İstanbul'da ikincisi düzenlenecek "Tatlı Dil" forumunu tanıtmak üzere BloombergHT'ye geldiler. Değişik sınıf İngilizleri simgeleyen şapkalarıyla bu üçlü, "Tatlı Dil" forumuyla İngiltere-Türkiye arasındaki ticaret hacmini, hedeflenen 15 milyar doların ötesine taşımak için yola çıkmışlar. Yönetim Katı programında konuğum olan eski İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw ile Türkiye-İngiltere arası ticari ilişkilerden Avrupa'da yaşanan krize ve Ermeni yasasına kadar birçok konuda konuşma fırsatı buldum. Ziyareti esnasında gazetemizin 4. yaşına bastığını öğrenen Straw, "Gazetenizi çok beğendim, 3 yılda 3. büyük gazete olmayı nasıl başardınız?" sorusuyla gazetemizin yeni yaşını kutladı.
Straw'a göre ilki 7-8 Ekim 2011 'de Oxford'da yapılan Türkiye-İngiltere Tatlı Dil Forumu, İngiltere ile Türkiye arasındaki iş hacminin artmasını sağlıyor. Straw, "Oxford'da ekimde yaptığımız toplantıda pek çok yeni işbirliğinin tohumları atıldı. Bu yıl ikincisi ekimde İstanbul'da düzenlenecek olan 'Tatlı Dil' forumuyla Oxford'da başlayan işbirliği pekiştirilecek" diyor. İki ülkenin ticaret hacminin 12 milyar doları aştığını vurgulayan Straw, bunun daha da ileri gitmesi için çalıştıklarını söylüyor. Straw'dan duyduğuma göre, "İngiltere'de satılan 10 bulaşık makinesinden 8'i Türkiye'den geliyor. Mühendislik, telekomünikasyon, finans sektörü, turizm sektörleri iki ülke ticaretinde ön plana çıkıyor". Yaşanan borç krizine dair değerlendirmeler de yapan eski Bakan, "Kriz Euro Birliği projesinin çalışmadığını kanıtladı. Türkiye ve İngiltere Euro'da olmadığı için şanslı!" yorumundan vazgeçmiyor.

'PARA BİRLİĞİ KÖTÜ BİR FİKİRDİ'
Avrupa'nın merkezinde krizin şok olarak algılandığını söyleyen Straw, "AB derin bir birlik olmalı. Ancak Euro Birliği açısından bu projenin çok başarılı olmadığını bu kriz kanıtladı. Tek para birimi tek ülke dışında çalışmıyor. Para politikası beraber yürütülemeyen ülkeler aynı para biriminde olunca sorun oluyor. Euro bence çok hırslı bir proje idi. Ben dışişleri bakanıyken İngiltere'nin Euro Birliği'ne girmesini bu sebeple istememiştim. Kanımca para birliği kötü fikirdi" diyor. İngiltere'nin hiçbir zaman Euro'nun parçası olmaması gerektiğini belirten Straw, Türkiye ve İngiltere'nin Euro'ya katılmadığı için şanslı olduğunu, Euro'nun çökmesinin iki ülkenin de çıkarına olmadığını da ekliyor.