Advertisement

Son günlerde sigorta sektörüne yeni yabancı girişi olabilir söylentileri artınca Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer'e sigorta sektöründe yeni bir yabancı girişi bekleyip beklemediğini sordum. Konsolidasyonun sigorta sektöründe kârlılık yaratabileceğini belirten Dinçer; "Sektöre yeni yabancı girişi beklemiyorum" dedi. Sabancı Grubu, sigortada hem hayat hem de hayat dışı elementer tarafta faaliyet gösteriyor. Sigorta sektörü, yüzde 60-70 oranında yabancıların kontrolündeyken Sabancı Grubu'nun da sigortada iki tane yabancı ortaklığı var. Bir tanesi Aksigorta'da Agias, Avivasa tarafında da Aviva ile yüzde 50-50 ortaklar. Dinçer'e göre; sigorta sektöründe konsolidasyon ya da el değiştirme olabilir...
"Yabancı girişi beklemiyorum. Yeterince fazla şirket var. El değiştirme olabilir. Önümüzdeki 10 sene içinde konsolidasyon bekliyorum. Sektör genelinde zarar ediyor. Küçük oyuncular sektörden çıkabilir. Avrupa'da birleşmeler olabilir."
Konsolidasyon beklentisi üzerine, Sabancı Holding'in radarında yeni bir sigorta yatırımı, satın alma var mı? diye sorunca, Dinçer, "Sigorta sektörüne yatırım yapabiliriz. Fakat fiyatlar çok yüksek. Bu fiyatlarla alım yapmayız. Fiyatların makul seviyeye inmesini bekleyeceğiz" diyor. Dinçer, gazetemizde yayınlanan "sigortalının özelleştirilmesi" haberi üzerine de, "Bu, sistemdeki açıkların devletin ödeyemediği kısmının sigortalanabilmesini sağlayacak bu da sektörün büyümesi anlamına gelir" diyor. Anladığım kadarıyla sigorta sektöründe oyuncular sigortalının özelleştirilmesini destekliyor, ancak Dinçer'den duyduğuma göre bunun gerçekleşmesi halinde sosyal güvenlik sisteminin faturasının artacak olması devletin bazı kurumlarının hoşuna gitmeyebilir.

'TEKNOSA'DA HALKA ARZ ÇALIŞMALARI BİTMEK ÜZERE'
Dinçer'e göre, ocak ayı sanayi üretiminin beklentilere paralel gelmesi Türkiye'nin yumuşak inişe geçtiğini gösteriyor. Dinçer, "Yılın ilk 2 ayındaki performansa baktığımızda geçen yıl sonu bütçeleri yaparken fazla korkak davranmışız" diyor. Türkiye'nin 2012 yılında yüzde 3 ila 5 bandında büyüyeceği tahmininde bulunan Haluk Dinçer, grubun bünyesindeki markaların perakende performansından CarrefourSa dışında memnun. Dinçer, "Teknosa geçen sene başarılı bir şekilde yüzde 30 büyüyerek 1.7 milyar TL ciroya ulaştı. Kârlılıktan memnunuz. Teknosa'nın halka arzı için son çalışmaları yapıyoruz. İşlemleri önümüzdeki ayın ortalarında tamamlayacağız. DiaSa'da büyüme sürdü. 350 mağazayı devreye soktuk. Bu yıl da sürüyor. Ama CarrefourSa'da kârlılıktan memnun değiliz. CarrefourSa'da büyüme değil kârlılık odaklı çalışacağız" diyor.

'CARREFOURSA İÇİN SATIŞ ALIŞ DÜŞÜNMÜYORUZ'
Sabancı Holding'in CarrefourSa'daki hisse senetlerine ilişkin stratejik alternatiflerini değerlendirmek üzere Rothschild'a yetki verdiklerini duyurunca çıkan satış, alış haberleri için Dinçer, "Biz bu yatırımımızla ilgili alternatiflerimiz ne olabilir diye etüd ediyoruz" diyor. Haluk Dinçer, performansından memnun değiliz dediği CarrefurSa hisselerinde satış ya da alışın gündemde olmadığını sözlerine ekliyor.