Advertisement

446. Burger King mağazasının açıldığı gün TAB Gıda Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erhan Kurdoğlu ve TAB Gıda Genel Müdürü Caner Dikici ile beraber sohbet ediyoruz. Bünyesinde Burger King, Sbarro,Poppeyes ve Arbys olmak üzere 4 marka bulunduran TAB Gıda'nın o gün itibarıyla restoran sayısı 650'ye ulaşmış. Türkiye'de 4 marka için bu yıl 720 restoran açmayı hedefleyen TAB Gıda Genel Müdürü Caner Dikici, "Olmadığımız 19 il kaldı. Gelecek yıl hedefimiz hepsinde olmak. Van'da Burger King geçen hafta açıldı. Kars'ta bu yıl restoran açacağız. Van'da performans çok iyi gidiyor. Deprem yaraları sarıldığı zaman 10 restorana rahat çıkarız" diyor. "TAB Gıda için hedef büyük olmak. Duraklarsak anda geri düşeriz" diye söze giren TAB Gıda Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erhan Kurdoğlu, "Burger King TAB Gıda ile başka bölgelere yayılmaya devam ediyor. Gürcistan ve Makedonya'dan sonra Azerbaycan da bize bağlandı. Bu yıl 8 milyon dolar yatırımla Bakü'de 8-10 tane Buger King restoranı açacağız. Rakibimiz McDonald's'ın 10 restoranı var diye ilk hedefi 10 tane koyduk. Azerbaycan'da 10 yılda rahat 100 restoran açmış oluruz." diyor. Kurdoğlu'na göre para dağılımı olunca Burger King o ülkede büyüyor. Örneğin Türkiye'de kişi başına gelirin gelişmesi ile 2004 yılında kırılma yaşanmış. Burger King restoranları sayı olarak artmaya başlayarak bugün B ve D gelir grubuna hitap eder hale gelmiş. TAB Gıda ile Burger King markası Azerbaycan'da gelir dağılımının dengelenmesi ile daha hızlı büyüyecek ama şu an için Bakü'ye odaklanmış durumda.
TAB Gıda Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erhan Kurdoğlu'na Hedefleriniz arasında Çin'deki Burger King zincirini yönetmek vardı ne aşamadasınız' diye sorunca Kurdoğlu'nun 2.5 haftalık Çin gezisine hazırlandığını öğreniyorum. TAB Gıda'nın Çin ile ilgili stratejisi bu gezinin ardından netleşecekmiş.

'2 HAFTAYA ÇİN'E GİRER MİYİZ BELLİ OLACAK'
Nedenine gelince Kurdoğlu, "Çin her yıl Türkiye kadar büyüyor. Çin'de KFC'nin 3 bin, McDonalds'ın 1000, Burger King'in 85 restoranı var. Girdiğimizde 100'er tane açmak lazım. Yani ilk etapta 600-700 milyon dolarlık bir yatırım gerekli. Bu gezi sonrası yani 2 haftaya Çin'e girip girmeyeceğimiz belli olacak" diyor. Siz bu yazıyı okurken Kurdoğlu, 1,3 milyar nüfuslu Çin'deki Burger King zincirini yönetmenin, büyütmenin yollarını arıyor olacak.