Advertisement

Geçtiğimiz hafta Türkiye'yi ziyaret eden ABD'nin önde gelen üniversitelerinden Tufts Üniversitesi heyeti ile bir grup gazeteci kahvaltıdayız. İlk defa Türkiye'ye gelen heyetin başında olan Tufts Üniversitesi Dekanı Anthony Monaco, sponsor bulduğu takdirde Türkiye kürsüsü kurmayı hedeflediklerini anlatıyor. ABD'nin en uluslararası üniversitesi olmaktan gurur duyan Tufts Üniversitesi yöneticileri dünya ekonomilerinde yaşanan eksen kaymasının Çin, Japonya, Güney Kore ile işbirliğinde olan Tufts Üniversitesi'ni Arap Baharı ile bölgede politik ve ekonomik anlamda önemi artan Türkiye'ye getirdiğini anlatıyor. Arap Baharı ve ardından yaşanan gelişmelerin, bir süredir "soğuk" düzeyde olan ABD-Türkiye ilişkilerine net ve farklı bir canlanma getirdiğini dinliyoruz. Tufts'ın siyasi bilimler ve diplomasi alanında dünyanın en eski okullarından Fletcher School Dekanı Stephen W. Bosworth, Bilkent Üniversitesi ile The Fletcher School of Law and Diplomacy arasında fakülte ve öğrenciler arası ortak araştırma ve çalışmalar gerçekleştirmek üzere bir mutabakat zaptı imzalandığı bilgisini veriyor. Tufts Üniversitesi Başkanı Anthony Monaco ise "Bu işbirliğini çok önemsiyoruz. Türk öğrencileri davet ediyoruz, kendi öğrencilerimizi de Türkiye hakkında bilgilendirmeyi amaçlıyoruz. Üniversite kapsamında Türkiye kürsüsü kurma planımız var. Bunun için sponsor arayışı içindeyiz" diye anlatıyor. Heyet, Tufts Üniversitesi mezunlarından olan Pegasus Havayolları Başkanı Ali Sabancı ve MediaSa Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan'ı ziyaret etmiş. Tufts heyetinden duyduğuma göre Sabancı'nın girişimciliğinden, Demet Sabancı'nın ise ZTV ile eğitim alanında yaptığı çalışmalarından çok etkilenmişler.


MediaSa'ya yeni tematik kanal geliyor

Tufts Heyeti ile toplantının ardından Bloomberg HT'de Akıllı Para programına konuk olan MediaSa Yayıncılık Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan'dan duyduğuma göre bünyesinde turizm kanalı, eğitim kanalı ve bir dergi bulunan MediaSa'ya yakın bir zamanda yeni bir tematik kanal daha eklenecekmiş. Demet Sabancı Çetindoğan, 7 yıl önce sosyal sorumluluk projesi olarak kurduğu ZTV'nin kat ettiği yoldan ise çok memnun. Çetindoğan, Türkiye'de bir ilk olacak yeni projesinden gururlu: "Temmuzda meslek eğitimlerine yönelik sertifika programlarını başlatıyoruz. Çeşitli meslek dalları belirledik, bu konuda sertifika sahibi olmak isteyen kişiler ZTV internet sitemizden bunları izleyerek sonunda da belirlenen bölgelerde sınavlara girerek bu sertifikayı elde edebilecekler" diyor.


Kordon kanı bir anlamda sigorta!

Demet Sabancı Çetindoğan ile sohbet ederken "6 yıl önce Türkiye'ye bir ilk olarak getirdiğiniz kordon kanı bankacılığı nasıl gidiyor, yeterince ilgi var mı?" diye soruyorum. Demet Sabancı Çetindoğan, "Kordon kanı bankacılığı için artık yurtdışına gitmeye gerek yok. Türkiye'de 6 kordon kanı bankası oldu. Biz bunu ONKIM'de 6 yıldır yapıyoruz. İstanbul Teknik Üniversitesi'nde ONKİM kök hücre araştırmaları ve geliştirmesinde çalışıyor. Evimizi, arabamızı sigorta ediyoruz ama neden çocuğumuzun yaşamını bir anlamda sigorta ettirmeyelim?"diyor. Demet Sabancı Çetindoğan'a bu konuda kulak vermekte fayda var çünkü doğum sırasında bebeğin kesilen kordon bağındaki kan ileride lösemi ve diğer ölümcül hastalıklara karşı kullanılabiliniyor ve bu kök hücre kanı, sadece o kordonda bulunuyor.