Advertisement

Geçtiğimiz hafta BloombergHT olarak Rusya'nın Davos'u olarak bilinen Saint Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu'ndan (SPIEF) yaptığımız canlı yayınlarla dünyanın yakından izlediği forumda Türkiye'ye olan ilgiyi anlatmaya çalıştık. Türk İşadamları ve Sanayicileri Derneği (TÜSİAD) Başkan Yardımcısı ve Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, TÜSİAD'ın ilk defa SPİEF'te Türkiye'yi bu kadar kuvvetli temsil etmesiyle yaptıkları nokta atışından çok memnundu. Erman Ilıcak, "Türkiye ilk defa resme girdi. TÜSİAD olarak gerçek Türkiye ekonomisinin gücünü gösterme imkânını ilk defa bulabildik. 6500 kişinin katıldığı forumda Türkiye 40 kişilik heyetle en üst sıralarda yer aldı" diyor.
St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu 16 yıldır yapılıyor. Geçen yıl forum esnasında 7 milyar Euro'luk anlaşma yapılmış. Dünyada büyüme için uluslararası şirketlerin gelişmekte olan ülkelere bakması özellikle SPIEF'e olan ilginin tavana çıkmasını sağladı. İlgi büyük olunca katılım sayısı Davos zirvesini üçe katladı, Purkova Havalimanı'na 100'den fazla jet inmeye çalışınca iniş slotu verilemedi. Bir de Rusya Devlet Başkanı Putin açılış konuşması için zirveye gelince bizim uçtuğumuz tarifeli THY uçuşu, Purkova yerine Helsinki Havalimanı'na iniş yapmak zorunda kaldı. Türk katılımcıların St. Petersburg'a ulaşması için gereken 3 saatlik uçuşu 10 saate çıkardı. Varışı zor da olsa 40 kişilik Türk heyetin varlığı, Türkiye'yi forumda en çok ilgi çeken ülke yaptı.

'SBERBANK'IN GELİŞİ RESMİ DEĞİŞTİRECEK'
Erman Ilıcak'a göre Sberbank'ın Türkiye'ye gelişi Türk-Rus ticari ilişkilerinde yeni başlayan maçı hızlandıracak. Ilıcak, "Sberbank'ın Türkiye'ye gelişi ise Rusya'dan Türkiye'ye gelecek yeni yatırımların sinyalini vermiş oldu. Sberbank Türk bankacılık sistemi kadar büyük bir banka. Türkiye'ye çok hızlı gireceklerini düşünüyorum" diyor. Daha önce "Bir Rus bankası Türkiye'ye gelecek" tahmini tutan Erman Ilıcak, şimdi de finans sektörüne ikinci büyük bir yatırım ve enerji sektörüne yatırım bekliyor: "İkisi de devlet bankası ama Sberbank ile VTB'nin rekabeti bizde Fenerbahçe-Galatasaray çekişmesine benzer. Sberbank'ın ardından VTB de Türk pazarına girmek için büyük çaba harcayacaktır. Ayrıca Rusya'nın en büyük petrol şirketi Rosneft henüz Türkiye'de yeterince temsil edilmiyor. Socar'ın yaptığı yatırımdan sonra Rosneft gelecek diye düşünüyorum."

Sberbank ruble/TL arasında köprü olacak
Geçen yıl Ruble-TL'de başlayan swap işlemleri bir türlü hız kazanmamıştı. Ilıcak, "Sberbank'ın Denizbank'ı satın alarak Türk piyasasına girmesi finansal sistemimizin entegrasyonunda bir adım daha atılmasını sağlayarak bunu da kazandıracak. Ruble/TL arasındaki köprü sağlamlaşacak. Biz şu anda kontratların yüzde 40'ını dolarla yüzde 60'ını rubleyle yapıyoruz" diyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın St. Petersburg'da Türkiye panelinde söylediği gibi bazı ülkelerle stratejik ortaklığımız var, ticaretimiz yok ya da tam tersi. Ama Rusya ile her iki ilişki de kuvvetli ve gelişecek.

TÜRKİYE RUS MODELİNİ ÇEVRE ÜLKELERE UYGULAMALI
Panelde Dünya Bankası kuruluşu olan Uluslararası Finans Kuruluşu (IFC) Başkan Yardımcısı Dimitris Tsitsiragos'tan, Erman Ilıcak'ın "Rusya'daki Türk modelini ihraç etmeyi düşünmeliyiz" önerisine destek geldi. Tsitsiragos, "Türkiye Rusya modelinde kullandığı girişimcilik kıvraklığını Irak başta olmak üzere Tunus, Mısır gibi Arap baharının yaşandığı çevre ülkelerde de kullanmalı" diyor.