Advertisement

Hafta sonu Turkcell'in 4. kez düzenlediği Liderler Konferansı'nda Türkiye'nin önde gelen işadamları, sanayici ve fikir liderleri eski ABD Başkan Yardımcısı, Apple Yönetim Kurulu Üyesi, Google Danışmanı Al Gore ile buluştu.
Toplantı öncesi konuştuğum işadamlarında Al Gore'un "yeşil ekonomi" anlatacağı yönünde genel kanı vardı ancak herkes ABD'yi 8 yıl Bill Clinton'ın Başkan Yardımcısı olarak yönetmiş olan Al Gore farklı ne söyleyecek diye merak ediyordu.
Al Gore'un konuşmasını beklerken sohbet ettiğim Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, "Türkiye'nin artan enerji faturasını Garanti Bankası'nın son enerji raporu iyi anlatıyor. Her yıl 4-5 milyar dolarlık yatırım gerekiyor" dedi. Genel Enerji İcra Kurulu Başkanı Mehmet Sepil'den duyduğuma göre ise Türk işadamları cari açık problemini çözmek için Afrika'da harıl harıl çalışıyorlarmış. Sepil'e göre Afrika'da Türk işadamları Çinlilerden sonra en aktif işadamı grubu olmuşlar, Genel Enerji de Afrika'da yeni petrol sahası yatırımını bu hafta açıklayacakmış.
Konuşmasında Türkiye'nin büyüme hızına övgülerde bulunan Al Gore, "Türkiye'nin öne geçmesi ve bölgede lider olması için harika bir zaman" diyerek söze başladı. "Hatta Avrupalılara harcama ve para basma konusunda ders bile verebilirsiniz" diye övgüde bulundu. Ama Al Gore'un konuşmasının en çarpıcı kısmı sanki kulislerde işadamlarının enerji üzerine sohbet ettiklerini duymuşçasına Türkiye'nin artan enerji ihtiyacına yaptığı açılım oldu. Al Gore, "Duyduğum kadarıyla cari açık probleminiz var. Cari açık probleminizi neden yenilenebilir enerjiyle çözmüyorsunuz?" diye sordu. Al Gore "Bana küresel ısınma soruluyor. Kuzey ülkelerinin tehlikede olduğunu biliyoruz. Türkiye için risk olduğu kadar güneş enerjisi gibi fırsatlar var. Bırakın doğalgaz ve petrol almak için dışarıya para akıtmayı. Bölgenize örnek olun; güneş ve rüzgâr başta olmak üzere yenilenebilir enerjiye yatırım yapın, paranız ülkenizde kalsın" önerisinde bulundu.
Al Gore'un "İyi ama maliyetler çok yüksek" diyenlere de cevabı hazırdı: "Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili maliyetler iki yıl öncesine göre çok ciddi oranda düştü. Her yıl yüzde 7 oranında düşmeye devam ediyor. Kelime işlemcilerin maliyetinin düştüğü hızda değil ama maliyet düşüşü hızlanıyor. O yüzden yenilenebilir enerjiye yatırım yapın ve çevre ülkelere örnek olun."

LİDER İNANIRSA İNANDIRIR HİKÂYEYİ İYİ ANLATIR
Al Gore'un yukarıdaki sözleri konuşmasının en heyecanlı kısmıydı. Onu dinleyince neden iklim değişikliğini önlemek için yaptığı çalışmalarla Nobel Ödülü aldığını anlıyorsunuz. Al Gore'un "Cari açık probleminizin çözümü için yenilenebilir enerjiye yatırım yapın, petrole para harcamayı kesin" söylemi bir liderin inanırsa nasıl inandırdığı ve hikâyeyi beden dilini kullanarak iyi anlattığının örneği idi. Salondan tabii ki büyük alkış aldı. Konuşması sonrası "Türkiye'de güneş enerjisine yatırım yapmayı düşünür müsünüz?" sorumu yanıtsız bıraksa da ortağı olduğu yatırım fonu Kleiner Perkins'in alışveriş sitesi Trendyol'a yatırım yaptığını anlattı. Kleiner Perkins, Türkiye'de teknoloji şirketleriyle ilgileniyormuş. Al Gore, "Kleiner Perkins ile Trendyol'a yatırım yaptık çünkü genç ve teknoloji alanındaki yatırımlarla ilgileniyoruz" dedi.

KRİZDEN YÜZDE 100 ABD SORUMLU DEĞİL
Al Gore'un, en zor sorulara bile zekice hikâyeler anlatarak cevap vermesi çok hoşuma gitti. Bence sunum yapanlar için çok iyi bir yöntem. Örneğin "Ekonomik kriz önlemleri birilerine para kazandırmak için mi alınıyor?" sorusuna "ABD'nin ekonomik krizin yüzde 100 sorumlusu olduğuna emin değilim. ABD'nin Tennessee Eyaleti'nde yargılanan kişiye yargıç, 'Yangın çıktığında hem yanan yatakta hem de sarhoştun suçlu olduğunu kabul ediyor musun?' diye sormuş. Zanlı 'Evet sarhoştum ama yatak ben içine girmeden önce de yanıyordu' demiş" şakasıyla cevap verdi.