Advertisement

Endeavor'ın 45. uluslararası seçim paneli için 14 ülkeden 25 panelist ve 29 girişimci aday ile 50 gözlemci İstanbul'daydı. Ali Sabancı, ABD'li girişimci Crowley Group Yönetim Kurulu Başkanı George D. Crowley'yi "İşte kimsenin görmediğini görmüş bir girişimci; bu adamın hikâyesi tüm girişimcilere örnek" diyerek tanıştırdı.
27 yıl önce kablosuz iletişim teknolojisinin geleceğini görmüş, başında hem kendi eşi hem de ABD'nin lider iletişim firması AT&T'nin yöneticileri tarafından "Kablosuz teknolojide gelecek yok" diye geri çevrilmiş bir girişimci. Kablosuz iletişimin kâhini Crowley, "Girişimci dediğin geri çevrilerek işe başlar" diyor, "Ben finansman bulana kadar çok geri çevrildim daha sonra AT&T Wireless, The Blackstone Group, Lucent Technologies ile ortaklığa gittim" diye anlatıyor.
Crowley'nin öyküsü Ali Sabancı'nın dediği kadar ilginç. 27 yıl önce kurduğu Crowley Cellular Telecommunications'ı ABD'nin 2. büyük telekomünikasyon firmasına dönüştürerek 1994'te AT&T'ye satmış. Crowley, 4.5 milyar dolarlık finansman yaratarak Brezilya, Polonya, Arjantin, Kolombiya gibi gelişmekte olan ülkelerde şirketler kurmuş.
Brezilya'dan Polonya'ya yatırım yapmış birisinin Türkiye'ye ilk defa gelmesi beni şaşırttı. Crowley dünyanın dört bir yanından gelmiş Endeavor'lı girişimcilerin kendi tecrübesinden faydalanması için Türkiye'ye gelmiş. Crowley, "Gelecek kesinlikle mobil iletişimde. Türkiye'de özellikle teknoloji yatırımlarında çok fırsat var. Bu ziyaretimde Türkiye'de sosyal medyaya yatırım yapmaya karar verdim" diyor.
Endeavor'ın seçim paneli öncesinde konuştuğum Bain&Company ortağı Karaca Kestelli ve Air Ties Kablosuz İletişim'in kurucusu Bülent Çelebi, Türkiye'de teknoloji sektöründen girişimcilerin çıkması ve desteklenmesinin Endeavor Türkiye için çok önemli olduğunu anlattılar. Endeavor Türkiye sadece internet sitelerinin değil üretim tarafında faaliyet gösteren teknoloji şirketlerinin öne çıkmasına destek vermek istiyormuş. Hatta diğer sektörlerde aranan özellikler teknoloji şirketleri için daha esnekmiş. Normalde Endeavor girişimcisinde, faaliyet süresinin en az 1 yıl olması, yıllık en az 300 bin ABD Doları ciro ve girişimcinin şirkette hissedar olup günlük yönetimde yer alması aranırken teknoloji şirketleri daha yolun başında Endeavor'a başvurabiliyorlarmış.

* * *

Bu yıl Türkiye'den seçim paneline katılmaya hak kazanan 4 aday vardı. Türkiye'nin ilk biyoteknoloji şirketlerinden Hakkı Kumuşoğlu'nun kurduğu Medimiks, 2011 'de 1 milyon liralık ciroya ulaşmış bile. İkincisi Altuğ Acar ve Pınar Acar tarafından kurulmuş olan Hediyemo, sosyal ve mobil hediye gönderme platformu. Emre Kurttepeli şirketin yüzde 30 hissesine yatırım yapınca 2011'de 800 bin liralık ciroya ulaşmış. Üçüncüsü Gökhan Oğuz ve Haldun Uraz tarafından kurulan anne-bebek online mağazası unnado.com. 2011 'de 3 milyon ciroya ulaşmış. 2012 ciro hedefi ise 10 milyon lira. Dördüncü şirket ise Berk Çavuşoğlu, Can Turanlı ve Yavuz Barkın tarafından kurulmuş olan DriveYOYO, şehrin farklı noktalarından park halinde araçların rezervasyonunu yaparak günün farklı saatlerinde ister günlük ister saatlik bu araçları kullanmanızı sağlıyor.

GELELİM KAZANANLARA...
Endeavor'ın 45. uluslararası seçim paneline katılan 14 ülkeden 29 girişimciden 6'sı 25 panelist tarafından seçilmeyi başardı. Seçimleri kazanan iki Türk şirketinin internet şirketi Hediyemo ve Unnado olması dikkat çekiciydi. Endeavor Türkiye Yönetim Kurulu'nun, gala gecesinde masa başına 10 bin Euro ödeyerek Endeavor Türkiye'ye fon desteğinde bulundukları dikkatimi çekti. Yeni Türk internet şirketleri finalde ipi göğüslerken 2007 kuruluşlu yemeksepeti.com ABD'li Grand Atlantic fonundan 15 milyon dolar yatırım almış, Rusya ve Ortadoğu pazarlarında büyümeye yola çıkmış bile. Markafoni de Ukrayna, Rusya ve Sırbistan pazarlarına girmiş.