Advertisement

General Elektrik Türkiye'nin yeni başkanı ve CEO'su Canan Özsoy göreve atanmasının ardından yönetim katında ilk röportajını verdi. Canan Özsoy 1948 yılından beri Türkiye'de birçok alanda faaliyet gösteren bir teknoloji firması GE'nin bundan böyle Türkiye de sağlık ve enerji sektörleri liderliğinde büyümeye devam edeceğini söylüyor. GE Dünya Başkanı John Rice BloombergHT'ye yazın verdiği röportajda GE'nin Türkiye'ye 3 yıl içerisinde 900 milyon dolar yatırım planladığını söylemişti. Canan Özsoy'dan duyduğuma göre 1 Ağustos'ta göreve atandığından beri gece ve gündüz ağırlıklı olarak bu yatırımların detaylı projelendirilmesi ve planlanmasında çalışıyormuş. Özsoy, "Yeni yatırımlarımız için 3 alan göze çarpıyor bizim için birinci alan enerji ve enerjinin etkinliği, verimli enerji tüketimi. İkincisi sağlık. Üçüncüsü de Ar-Ge" diyor. Enerji Bakanlığı'nın düzenlediği yeni mevzuatla yerli içerik ve işçiliğin kullanılmasıyla yerli üretim avantajlı hale gelmiş. GE rüzgâr konusunda müşterilerine daha iyi hizmet vermek için çalışmalar başlatmış. Özsoy, "GE Türkiye olarak 4 koldan oluşan rüzgâr tünelini şu anda üretmekteyiz. Yakın bir zamanda %100 yerli içeriği olan rüzgâr türbini üretiyor olacağız" diyor. Anladığım kadarıyla enerji sektörü GE Türkiye için ilk sırada. Özsoy, yatırımlara hız vermek için enerji sektöründeki değişimi izlediklerini söylüyor.

'TEŞVİKLERDE DAHA ESNEK OLUNMALI'
Özsoy, GE Türkiye olarak Ar-Ge faaliyetleri için ülkemizde de bir Ar-Ge merkezi açmayı çok istediklerini söylüyor. Bu merkezde hem kendi teknolojilerini göstermeyi hem de müşterilerinin sorularına çözüm üretecek mühendislik altyapısı barındırmayı hedefliyorlarmış. Özsoy dan duyduğuma göre yerli üretime teşvik verilse de dışarıdan ithal etmeden henüz tam rekabetçi olunamıyor. Bu yüzden bu süreç tamamlanıncaya kadar hükümet bu konuda biraz daha esnek olmalı. Özsoy, "Eğer dünyayı bir rekabet platformu olarak görüyorsak Orta Avrupa ülkeleri, Güney Amerika ülkeleri hatta Çin ile daha baş başa yarışacak noktada değiliz. Maliyetler konusunda, proje teşvikleri konusunda biraz daha esnek olunabileceğini düşünüyorum" diyor.

GE, MEME KANSERİNİ KRONİK HASTALIK YAPACAK
GE Türkiye'de Canan Özsoy gibi kariyerinin çoğunluğunda sağlık bölümünde çalışmış birinin CEO olarak atanması, şirketin sağlık sektörüne verdiği önemi gösteriyor. Özsoy GE Türkiye CEO'su olarak atanmadan önce GE'nin Küresel Mamografi Bölümü'nü yönetmiş. GE Türkiye'nin sağlıkta yatırımlara hız verdiğinin altını çizen Özsoy, "Sadece meme kanseri değil pek çok alanda çok çeşitli sağlık ürünlerimiz var. Türkiye'de üniversitelerimiz ve araştırma merkezlerimiz ile enerji ve sağlık konusunda araştırmalar yapacağız. Sağlık bizim için öncelikli olacak. Sağlıkta özellikle sağlık yazılımları ön plana çıkacak" diyor. Sohbetimizde her fırsatta söylediği gibi GE Türkiye kurumsal sosyal sorumluluk projesi olarak meme kanseriyle savaşı seçmiş. GE elindeki teknoloji ve imkânlarla meme kanserinin hiç olmazsa önümüzdeki 10 yılda daha kronik bir hastalık olmaya çevrilmesinde katkıda bulunmak için çalışıyormuş. Özsoy "Meme kanseri konusunda farkındalığı artırıp Türk kadınını harekete geçirmek için faaliyetlerimiz devam edecek. Unutmayın meme kanserinde erken teşhis hayat kurtarır" diyor.