Advertisement

Dünyada 123 ülkede kutlanan Global Girişimcilik Haftası Türkiye'de tüm paydaşları tarafından pek çok etkinlikle kutlandı. Hafta kapsamında TOBB, Gate Türkiye ev sahipliğinde Vodafone sponsorluğunda düzenlenen g3 Forumu'nda, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu girişimci adaylarına Türkiye'nin yakın geleceği için önemlerini şöyle anlatıyordu: "Türkiye'de geleceğin gücü siz girişimcilersiniz. Çünkü 2023'te Türkiye'nin ilk 10 ekonomi arasına girmesi 2.5 katı zengin olmak demek. Bizde petrol, doğalgaz yok ama girişimci ruh var." Türkiye'nin girişimcilik ruhuna dayalı modelle büyümesi gerekiyor. Vodafone Türkiye CEO'su Serpil Timuray'ın rakamlarla anlattığı gibi "Kendi işini kurma eğiliminde çoğu Avrupa ülkesinin önünde olsak da Türkiye'de girişimcilik yüzde 3-5 arasında değişiyor. Türkiye'yi OECD ortalaması olan yüzde 11-18 aralığına çıkarmalıyız." Ben foruma gittiğimde 'Çapraz Ateş' panelinde TOBB Genç Girişimciler ve Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı ile Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin'i soru yağmuruna tutuyorlardı. İşte Ali Sabancı ve Timuray'ın, Forbes Türkiye Zenginler Listesi'nin birincisi Hüsnü Özyeğin'e yönelttiklerinde en çok alkış alan soru ve cevapları:
■ ABD'de deniyor ki bir girişimcinin başarılı olması için bir kere batması lazım, 1970'lerde batışınızdan ne öğrendiniz?
Enstrümanlara yatırım yapabilirsiniz ama profesyonelseniz başka ise ortak olmayın, işe sahip olmak için başında olmalısınız. Profesyonel olarak çalışırken don lastiği üreten bir atölyeye yaptığım yatırımda 50 bin dolar batırdım. Vakti geldiğinde üst, orta düzey elemanları ortak ederseniz başarı garanti gibi olur. Örneğin Fiba Sigorta, 500 milyon liraya satıldığı zaman yöneticiler 50 milyon lira aldılar.
■ Hiç pişman oldunuz mu?
Finansbank'ı 1987 yılında 8 milyon dolar sermaye ile kurdum, iki evimi sattım. Finansbank başarılı olmasaydı, toplu iğnem bile olmayacaktı. Finansbank 5.5 milyar dolar değere satıldı. Krizde Citibank hisseleri 1 doların altına inince bankanın değeri 7.5 milyar dolara kadar inmişti. O zaman "Keşke Finansbank'ı satmayıp biraz daha bekleseydim. Citibank'ı belki satın alabilirdim" demiştim.
■ Niye her gün Mehmet Emin Karamehmet'e teşekkür ediyorsunuz?
Mehmet Bey'den yüzde 1 hisse istedim vermedi. Finansbank'ı kurdum. Murat Vargı benim askerlik arkadaşım. 1993'te bana geldi "Cep telefonu diye bir şey çıktı ortak olmak ister misin" dedi. "Banka yeni kuruldu gel ben seni eski patronumla tanıştırayım" dedim ve işi Mehmet Bey'e götürdüm. Finansbank'tan 5 milyon dolar kredi aldı.
■ Hiç çaresizliğe kapıldınız mı?
1994 ve 2001 krizinde çaresizliğe kapıldım ama ben krizlerde daha neşeli olurdum. Krizde liderin neşeli gözükmesi ekibe güven vermek için çok önemli!


MODA DEĞİL MOLA

Panel sonrası sohbet ettiğim Ali Sabancı yorgun ama keyifliydi. Sabancı, g3 Forumu'nda en çok Learn ve Engage, Stimulate bölümündeki ilgiden ve interaktiflikten etkilenmiş. Bu bölümde 1200 girişimci önkayıt yaptırıp 850'si gelmiş. 60 masa 15 dakikada bir dolup bir boşalırken Gülden Yılmaz, Serpil Timuray, Emre Kurtepeli gibi 100 mentör, girişimci adaylarının finansmandan insan kaynağına girişimleriyle ilgili sorularını yanıtlamış. 'Neden son yıllarda patronlar kendi işleri dışında zaman ve paralarını girişimciliği geliştirmeye harcar oldular?' soruma Sabancı, "Bu bir moda değil mola oluyor. Girişimcilerle fikir alışverişinde bulunmanın tatmini büyük oluyor. İyi proje gelirse de yatırım yaparım, çünkü 50 bin lira gibi bir sermaye girişimcilerin projelerini hayata geçirmeye yetebiliyor" diyor.