Advertisement

Geçtiğimiz hafta, Bloomberg International Yönetim Kurulu Başkanı Peter Grauer Türkiye'deydi. Arkadaşı Michael Bloomberg ün şirketinin 3 milyar dolar cirodan 8 milyar dolara çıkmasını sağlayan Peter Grauer, zamanının çoğunu Bloomberg'ün 174 ülkedeki müşterilerini, ekibini ziyaret
ederek geçiriyor. Bloomberg International aslında bir teknoloji şirketi, finansal bilgi devi, dünya genelinde 315.000 bilgisayarda bulunan Bloomberg terminali ile data, analiz ve haberlerin yayınlandığı bir hizmet sunuyor. Bloomberg Televizyonu ise markaya yardım ediyor ve bir itibar yaratıyor.
Bloomberg HT'nin kuruluşu ardından ikinci kez Türkiye'yi ziyaret eden Grauer, dünya büyüme sancısı çekerken buraya gelmenin çok canlandırıcı olduğunu ve Fitch'in not artırımının Türkiye'de faaliyet kararlarını teyit ettiğini söylüyor. Ama daha önemlisi, 3 yıl evvel Bloomberg HT'nin yayın hayatına başlamasının ardından Türkiye'de terminal işlerinin her yıl yüzde 20 büyüdüğünü söylüyor. Grauer, "3 yıl önce yayın hayatına başlayan Bloomberg HT'nin başarısı bizim Türkiye'de daha iyi tanınmamızı sağladı. Bloomberg HT'nin yayına başlaması ardından terminal işimiz her yıl yüzde 20 büyüdü. Fitch'in not artırımı da aslında burada faaliyet kararımızı ve iş modelimizi teyit etti" diyor.
3 yıl önce Bloomberg HT olarak yayın hayatına başladığımızda Bloomberg HT yabancı dilde yayın yapan tek Bloomberg kanalıydı. Peter Grauer ile sohbetten öğreniyorum ki Bloomberg HT'nin başarısı çok iyi referans olmuş ve yeni yerel televizyon kanalları projeleri üzerinde çalışıyorlarmış. Grauer, "Bir buçuk yıl önce Ortadoğu'da Prens El-Velid Bin Tallal ile yerel televizyon projesi kurmak için çalışmalara başladık. Moğolistan'da, Hollanda'da ve Hindistan'da yine anlaşmalarımız yapıldı. Sistematik bir şekilde ilerliyor, yerel televizyon projelerimizi büyütmek için farklı fırsatları değerlendiriyoruz. Türkiye'de Bloomberg HT ile çok iyi bir başlangıç yaptık. Bloomberg HT diğer ülkelerde yerel kanallarda ortaklıklarımız için çok güzel bir referans oldu" diyor.

 

Büyüme, gelişmekte olan ülkelerden gelecek

2012'yi müşterileri olan yatırım bankaları ve bankalardaki daralmaya rağmen pozitif büyümeyle kapatacaklarını söyleyen Grauer, "2012'de finansal krizin boyutunu çok iyi göremedik. Bu bizi hedeflerde fazla iyimser yaptı. 2013 daha iyi bir yıl olacak. Bloomberg de büyüme devam edecek. Fırsatların gelişmekte olan piyasalardan geleceğini düşünüyorum" diyor.

 

'Finansal piyasalarda süper lige yaklaştınız'

Peter Grauer'a göre, Türkiye'ye olan yabancı ilgisi büyüme, politik istikrar ve Türkiye'nin bölgedeki ekonomik rolünden kaynaklanıyor. Doğu'ya da, Batı'ya da baksak her türlü faktör Türkiye'ye fayda sağlıyor.
Grauer, önceden Türkiye'ye gelip iyi ortaklıklar kurmuş olmaktan çok memnun. Gazetemizin iPad versiyonunu çok beğenen Grauer'a "Dow Jones, Türkiye'de bir internet sitesi başlatacak" diyerek
uluslararası medyanın Türkiye'ye artan ilgisini soruyorum.
Grauer, "Hepimiz büyümeden endişeleniyoruz. Gelişmiş piyasalar bir daralma sürecinden geçti. Büyüme için gelişmekte olan pazarlara bakıyoruz. Türkiye de bu listede en tepe noktalarda. Türkiye'de iyi bir pozisyona sahip olduğumuzu düşünüyoruz. Biz rekabeti severiz rekabet bizi daha keskin bir hale getiriyor" diyor.
Grauer,"Son birkaç yıldır Türkiye'nin performansı finansal piyasalarda süper lige yaklaştırıyor" diyor.