Advertisement

Nobel ödüllü mikro kredi sisteminin bulucusu ünlü iktisatçı Prof. Muhammed Yunus Türkiye'ye yılda iki kez gelir oldu. Öyküsünü konferanslarda 75 bin dolara anlatan Yunus'un Türkiye'yi bu kadar sık bedava ziyaret ediyor olmasını 2003'te Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) ile beraber kurduğu kadınların iş sahibi olması için mikro kredi sağlamak amacı ile hayata geçen "Türkiye Grameen Mikrofinans Programı" ve Sosyal Girişimcilik Kürsüsü' açan Okan Üniversitesi'ne borçluyuz.
Yunus ile bir yıl önce konuştuğumda mikro kredi ve sosyal işletmelere Türk şirketlerinin ilgisinin yeni başlamakta olduğunu söylemişti. Geçtiğimiz hafta Turkcell ve TİSVA'nın 'Ekonomiye Kadın Gücü' projesine destek amaçlı düzenledikleri gece öncesi sohbet etme fırsatı bulduğum Yunus, Turkcell'in 'Türkiye Grameen Mikrofinans Programı"na teknoloji ortağı olarak katılarak destek vermesinden çok memnun. Nitekim Turkcell'in desteği ile düzenlenen bir gecede 400 bin TL fon toplanmış. Muhammed Yunus icat ettiği mikro kredi sistemi ile Bangladeş'te yoksul kadınlara kredi vererek iş sahibi olmalarının yolunu açıp kız çocuk evliliklerini bile durdurmayı başarmış bir isim. İşte aynı başarıyı TİSVA ile birlikte Turkcell'in desteği ile burada yaratmak için çalışıyor. 2003 yılında TİSVA ile birlikte kurdukları 'Türkiye Grameen Mikrofinans Programı' ile 65 ilimizde 53 bin kadına 183 milyon lira kredi verilmiş. TİSVA Başkanı Aziz Akgül'den duyduğuma göre Türk kadını kredisine çok sağdık yani kredilerde geri ödenme yüzdesi yüzde 100'müş. Projesine göre kimine 100 kimine 10 bin lira bağış ya da borç verilebiliniyormuş.
Turkcell'in desteğini alınca 4 yılda 100 bin kadına ulaşmak hedeflenmiş ama bence Türkiye'deki ihtiyaca göre düşük bir hedef. Çünkü Türkiye'de 9 milyon insan yoksul ve bu nüfusun 3 milyonu kadın. Türkiye'de 37 milyonluk kadın nüfusunun sadece 7 milyonu çalışıyor. 2023'te Türkiye'nin 10. ekonomi hedefi iken en gelişmiş 20 ülkede kadınların işgücüne katılım oranı %51 bizde ise yüzde 28. Yani mikro kredi ihtiyacı olan daha çok kadınımız var. Destek için, www.ekonomiyekadingücü.com sitesinden girişimci kadınların projelerini seçebilirsiniz. EFT, havale, kredi kartı ile beğendiğiniz projeye destek vermeniz mümkün.

 

Bağımsız Kadın Direktörler'den 200 aday

Sabancı Üniversitesi kadınların yönetim kurullarında üyeliği önündeki engelleri kaldırmak için 'Bağımsız Kadın Direktörler' projesini başlattı. Proje ile dünya çapında kadın bağımsız direktörler havuz çalışması olan Global Board Ready Women projesine de üye olundu. Proje tanıtımı için Türkiye'ye gelen Global Board Ready Women projesinin koordinatörü Candace Johnson ile ettiğim sohbet beni yüreklendirdi. Candace dünya genelinde yönetim kurullarında kadın sayısını yüzde 40'a çıkarmayı hedefleyen Global Board Ready Women'nın başlattığı veritabanına göre Türkiye'den 200 kadın kurul üyeliğine uygunmuş. Bu rakam Amerika Birleşik devletlerinde de 200'müş. Candace'in dediği gibi, "Bu buzdağının görünen tarafı. Türkiye'de 20 bin 30 bin kadına erişebiliriz." Yönetim kurullarına bağımsız kadın üye arayan şirketlerin GBRD ve Bağımsız Kadın Direktörler veri tabanındaki 200 adaya bakmasında fayda var.