Advertisement

TÜSİAD'ın 43. Genel Kurulu'nda yaşanan bayrak devir teslim törenini eminim gazete, televizyon veya internetten izlemişsinizdir. Ümit Boyner'in TÜSİAD'ın Başkanı olduğu 14. Başkanlık döneminde 3 yıl içinde 180 toplantıya katılıp 13 ülke ziyaret edip 30 bin haber yayınlanmış. 43. Genel Kurul'da konuşan TÜSİAD'ın en yaşlı üyelerinden Mehmet Şuhubi, "6 yıllık performanslarından dolayı 2 kadın başkanı tebrik ediyorum. TÜSİAD, sayelerinde kadının rolüne dair çok önemli imaj yarattı. Ümit Boyner'in hem konuşması hem Başkanlığı kızlarımızın toplumda farkındalıklarına örnek oldu" sözleriyle TÜSİAD'ın kadın başkanlarla yaptığı açılımı özetledi. 43. Genel Kurul'da değişimi en iyi temsil eden yeni üye, 201 5'te yeni yatırımlarının devreye girmesiyle Türkiye'nin en büyük konsolide cirosuna sahip olacak olan SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz ile konuştum. Yavuz, yeni üyelerin TÜSİAD'ın yeni yönetiminden beklentilerini şöyle dile getiriyor: "Önümüzdeki dönemde Türkiye'nin 2 tane temel unsuru var. Ekonomik olarak, Türk sanayisinin rekabet gücünü artıracak, yatırım atmosferini iyileştirecek, bürokratik meseleleri daha çözümüne ulaşacak ve dünyayla uyum sağlama noktasında bizi iyileştirecek reformlara odaklanmamız gerekiyor. İkincisi, ülkemizin demokratik standartlarının, ülkemizin birliğinin, cumhuriyetimizin kuruluş felsefesiyle uyumlu geleceğe adım atacak kardeşlik bilinciyle yeni bir Türkiye'nin oluşumuna da destek vereceğimize inanıyorum."
Genel Kurul günü, TÜSİAD'a en büyük eleştiri, "TÜSİAD, demokrasi diyor ama kendi seçimleri yeterince demokratik değil" idi. Yavuz, bu eleştiriye yeni üyeler adına şöyle cevap veriyor: "TÜSİAD, kurumsal geleneklerle oluşuyor, gelecek yönetimin bir önceki yönetimin içerisinden çıkması kimliğin kurumsal birikimin gelecekle buluşturulması açısından son derece önemli. Bu tür yapılanmaları, politik seçimlerle karıştırmamak gerekiyor."

 

Türkiye'nin dinamizmi lüks tüketimi artırıyor

Türkiye'nin dinamizmi 75 lüks Fransız markasını bünyesinde bulunduran Comite Colbert'i sonunda İstanbul'a getirdi. BloombergHT'ye konuşan Comite Colbert Başkanı Elisabeth Ponsolle des Portes, Fransa'da lüks sektörünün gelişmekte olan ülkeler sayesinde gerçekleştirdiği % 10-20 büyümenin yüzlerini güldürdüğünü söylüyor. Portes, "Türkiye'de alışveriş merkezleri çoğaldıkça lüks pazarı büyüyor. Zorlu, Emaar gibi yeni projelerin açılmasını dört gözle bekliyoruz. Bu pazarda olmayan 25 üyemiz de Türkiye'ye gelmek için proje bakıyorlar" diyor. İstinye Park'ta Colbert Festivali için Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım'ın düzenledikleri yemekte tanıştığım Fransız marka temsilcilerinin İstanbul'un dinamizmi ve gelişimi karşısındaki şaşkınlıkları gerçekten görülmeye değerdi. Fransız markalarının İstanbul ve Türkiye nin dinamizmine daha fazla Fransız kalamayacaklarını gördüm.